Buprenorphine, een medicijn tegen de afkicksymptomen bij mensen die stoppen met opiaten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS klaagt supermarktketen Walmart aan voor vermeende betrokkenheid bij opiatencrisis

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de supermarktketen Walmart aangeklaagd voor zijn vermeende betrokkenheid bij de opiatencrisis. Volgens de VS zou Walmart zijn apothekers onder druk zetten om de sterke pijnstillers te verkopen, ook al lijkt het doktersvoorschrift van de klant verdacht of vervalst. Walmart ontkent de beschuldigingen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de supermarktketen Walmarkt de opiatencrisis in de VS mee aangewakkerd door doktersvoorschriften onvoldoende streng te controleren. Walmart zou zo duizenden doktersvoorschriften aanvaard hebben, terwijl het wist dat ze mogelijk ongeldig waren. 

De supermarktketen zou de apothekers in zijn winkels ook onder druk hebben gezet om zo snel mogelijk zo veel mogelijk medicijnen te verkopen. Wanneer de apothekers Walmart waarschuwden voor verdachte voorschriften, zou de keten hen aanvankelijk niet de machtiging gegeven hebben om dergelijke briefjes te weigeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorschriften van illegale ondernemingen, die de voorschriften zonder medische noodzaak en tegen betaling bij onbetrouwbare dokters verschaften. Pas later zouden de apothekers bij Walmart de mogelijkheid gekregen hebben om een voorschrift categoriek te weigeren.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Walmarkt ontkent de beschuldigingen en zegt dat de aanklacht "vol zit met feitelijke onwaarheden en documenten die hun context zijn gerukt". De supermarktketen zegt ook dat het zijn apothekers altijd heeft aangemoedigd om valse doktersvoorschriften te weigeren en dat het tienduizenden verdachte handelingen heeft doorgegeven aan de Drug Enforcement Administration, de Amerikaanse overheidsorganisatie het drugsbeleid in de VS handhaaft. 

Walmart heeft in de Verenigde Staten meer dan 5.000 winkels en is er ook de grootste verdeler van medicijnen. Volgens de Amerikaanse overheid riskeert de keten boetes van miljoenen dollars.

Jarenlange opiatencrisis in de VS

Walmart is volgens het Amerikaans ministerie van Justitie dus mee verantwoordelijk voor de opiatencrisis die het land al jarenlang teistert. Die crisis barstte midden jaren 1990 los, toen farmabedrijven agressieve marketingtechnieken toepasten om opiaten aan de man te brengen: ze prezen de medicatie aan als hemelse pijnstillers voor chronische pijn. 

Het gevolg: elk jaar raken nog steeds duizenden Amerikanen verslaafd aan opiaten. Sinds 1999 zijn volgens het Amerikaanse gezondheidsinstituut Centers for Disease Control and Prevention al meer 750.000 Amerikanen gestorven na een overdosis drugs, het merendeel daarvan na een overdosis opiaten. Het afgelopen jaar was opnieuw een triest recordjaar: tussen mei 2019 en mei 2020 stierven meer dan 81.000 Amerikanen aan een overdosis drugs. 

In de Verenigde Staten mogen supermarkten ook zware medicatie verkopen, zoals sommige opiaten, die je in België alleen in de apotheek kan verkrijgen. Opiaten of narcotica zijn sterk verdovende en pijnstillende geneesmiddelen, zoals oxycodon, morfine en fentanyl. Ze kunnen ook een geluksroes teweeg brengen en zijn erg verslavend.

Meest gelezen