20 jaar geleden ging "Miss Congeniality" in première: "Wandelen met stilettohakken en zulke borsten was geen lachertje!"

Twintig jaar geleden ging "Miss Congeniality" tijdens de kerstperiode in de VS in wereldpremière. Sandra Bullock infiltreerde als harde politietante Gracie Hart in het in haar ogen domme Miss-wereldje, zag zich onderuitgaan op hoge hakken, wurmde zich in een Tiroler-outfit maar moest uiteindelijk toch toegeven dat ook zij "world peace" nastreefde. De film, die eind december 2000 dus in de Amerikaanse bioscoopzalen verscheen, werd een gigantisch succes. Een van de opvallendste en grappigste scènes in de film was ongetwijfeld de transformatie van Gracie van slordige FBI-agente tot elegante schoonheid die niet mocht misstaan in het wereldje van de schoonheidskoninginnen. Maar het was een transformatie die actrice Sandra Bullock, die er een Golden Globe-nominatie aan overhield, op het lijf geschreven was.

Susie Desanto, kostuumverantwoordelijke: "Het uitgangspunt van die scène was dat je nauwelijks kon geloven dat het om dezelfde persoon ging die uit de luchthaventerminal tevoorschijn komt. Je ziet Gracie dan ook volledig gewaxt worden, haar huid wordt 'gespraytand', enzovoort. Lichamelijk moest ze een heel mooi persoon worden.” (People, februari 2019)

Sandra Bullock: "Eigenlijk gaat de film over iemand die zou kunnen slagen in de achtergrond van een schoonheidswedstrijd. Die strijd staat centraal. Van 'tomboy' naar 'girly girl', 2 aspecten die ook wel in mij zitten. Ook al heb ik intussen heel wat trucjes geleerd hoe je een lichaam kan omvormen om er prachtig uit te zien. You can really build a body!" (Entertainment Weekly, 2000)

"Om FBI-Gracie klaar te maken voor een scène was er hooguit een half uur nodig, voor de Miss-Gracie was er 2 en een half uur nodig. Aan die laatste was heel wat werk nodig. We spraken dan ook van een bouwvakkersploeg die dan aan het werk ging. Het is heus niet makkelijk om een schoonheidskoningin te zijn, zeker niet als je er niet voor in de wieg gelegd bent." (SMTV Live, december 2000)

"Het eindresultaat is eigenlijk een Barbiepop en daar heb je natuurlijk uren werk aan, Al geef ik toe dat ik liever heb dat mannen mijn pre-make-over look waarderen." (ABC News, december 2000)

Desanto: "Sandra was op dat moment in optimale fysieke conditie. Alsof ze een getrainde atlete was. Het was dus geen probleem voor haar om die paarse jurk te dragen. Ook al stelden we ons vooraf de vraag: hoeveel spanx-ondergoed moet ze dragen om hiermee weg te komen? Maar die vraag stellen bleek zelfs overbodig. Eens Sandra die jurk aanhad, voelde ze zich er goed in. Waardoor ze die scène ook volledig kon dragen: "Zet de camera op en film me maar!"" (People)

Met "Mustang Sally" op de achtergrond werd het sexy effect nog duidelijker

"Iemand die een nauwsluitende paarse jurk van modehuis Herve Leger draagt, wil maar één ding en dat is de aandacht trekken. Om zo’n jurk te dragen moet je heel wat zelfvertrouwen hebben, iets waarvan Gracie dacht dat ze niet voldoende zou hebben. Maar uiteindelijk doet ze het wel, om zo naar buiten te treden." (People)

Bullock: "Het moeilijkste voor mij was om te wandelen en te praten op hoge stilettohakken met borsten die niet van mij zijn. Actiescènes zijn geen probleem. Laat mij maar huppelen en springen. Dat wandelen en praten met zulke borsten, dat is pas moeilijk." (Behind the scenes, december 2000)

Steve Schnur, muziekverantwoordelijke: "Het moest een en al sexy zijn, dat omstanders het idee kregen van: "Dit is het! Ja!" Met "Mustang Sally" op de achtergrond werd dat effect nog duidelijker. De versie van Los Lobos, met een Latijns-Amerikaans accent, onderstreepte dat nog meer. Een op en top sexy onthulling." (People)

Marc Lawrence, scenarioschrijver: "Sandra heeft een geweldig gevoel voor humor, zoals Lucille Ball zeg maar, en een perfect gevoel voor timing op dat vlak. Het lijkt makkelijk om met haar hoge hakken plots te vallen, maar het is een van de moeilijkste dingen om te doen, want het mag in geen geval geforceerd overkomen. En er lag geen matras om op te vallen." (ABC News, december 2000)

"Ik denk dat we er wel in geslaagd zijn om Gracie om te toveren van lelijk eendje tot mooie zwaan." (ABC News) Oordeelt uzelf:

Meest gelezen