Videospeler inladen...

Voorzichtig goed nieuws van coronafront: "Als trend zich doorzet, verwachten we daling besmettingen"

Biostatisticus Geert Molenberghs ziet een daling van de stijging van het aantal nieuwe coronagevallen in ons land, en dat is positief nieuws: "Als deze trend zich doorzet, verwachten we de komende dagen een daling van het aantal besmettingen." Als we met z'n allen de regels blijven volgen, kunnen we een nieuwe golf vermijden. 

Tussen 15 en 21 december werden per dag gemiddeld 2.452 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, exact hetzelfde aantal als de week daarvoor. Elke dag werden gemiddeld 181 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 2 procent. Het is voorzichtig positief nieuws: de coronacijfers gaan de goede kant op, en er lijkt een trend in te zitten. We gaan met Geert Molenberghs even door de belangrijkste cijfers. 

1. Van 15 naar naar nul procent extra

Er is een duidelijke daling in de stijging van het aantal nieuwe coronagevallen. Geert Molenberghs: "De stijging wordt dag na dag kleiner. We zien dit al enkele dagen, het is een consistent patroon. We zijn tot 15 procent gegaan, en nu zit het op nul procent: er zijn tegenover een week eerder niet méér nieuwe gevallen bijgekomen."

En dat is een succes, zegt Molenberghs: het betekent dat er zich geen nieuwe stijging, geen nieuwe golf aandient op dit moment. Meer nog: "Als deze trend zich doorzet, verwachten we de komende dagen weer een daling van het aantal besmettingen." De komende dagen wordt ook nog een gunstig effect verwacht van het sluiten van de scholen een week geleden. 

Er dient zich momenteel geen nieuwe golf aan. Als deze trend aanhoudt, verwachten we een daling van het aantal nieuwe besmettingen

2. Daling is te zien over bijna heel het land

Wat ook belangrijk is: we zien een vrij consistent patroon over de provincies. Met andere woorden, de daling van de stijging is zowat overal te zien. "We keken met enige zorg naar de noordelijke provincies, Antwerpen en Limburg, omdat de cijfers in Nederland niet goed zijn. Maar we zien dat Antwerpen evengoed een krimp laat zien, zij zitten nu ook op een status-quo terwijl dat 20 à 30 procent was enkele dagen geleden." 

"In Limburg zien we wel nog een stijging, maar een provincie als Namen waar we toch bezorgd over waren, laat een veel kleinere stijging van enkele procenten zien." Enkel in Brussel zijn de cijfers niet goed: daar is er een stijging van ongeveer 20 procent. "Dat heeft te maken, voor zover we weten, met enkele uitbraken in woonzorgcentra daar. En tegelijk is het testbeleid in Brussel en voor een stuk ook in Franstalig België verder uitgebreid. Dus alles bij elkaar is dit voorzichtig goed nieuws.

Alles bij elkaar is dit voorzichtig goed nieuws

3. Ondanks meer tests, niet méér gevallen

Nationaal is er de voorbije week 14 procent meer getest. Maar ondanks dat hoger aantal tests, zien we geen stijging meer. De positiviteitsratio (het aantal  geteste mensen dat effectief ook positief blijkt) neemt dus af. "En dat is op zich ook goed nieuws. Als er een zware doorstart zou zijn, dan zien we zowel het aantal gevallen als de positiviteitsratio omhoog gaan." 

Die lichte daling - "het zou gerust nog een grotere daling mogen zijn" - blijkt ook hier een vrij algemeen verschijnsel: "Hij daalt bijna overal of blijft minstens status-quo. Dat betekent dat er globaal, voor het hele Belgische grondgebied, een zelfde tendens is: een niet verder doorstijgen, en laten we hopen vrij snel een afbouw van de epidemie." 

4. De R-waarden flirten met de grens van 1

Toch moeten we ons hoeden voor te veel optimisme: de R-waarde (het reproductiegetal, dat aangeeft aan hoeveel andere personen één besmette persoon het coronavirus doorgeeft) blijft flirten met de 1. 

"We hebben twee van die waarden: de R-waarde voor de ziekenhuisopnames staat op 0,99, die voor het aantal nieuwe besmettingen staat op 0,98. We zitten dus wel aan de goede kant van de grens (van 1, red.)". Het globale beeld is vrij goed: enkel in Waals-Brabant, Limburg en Brussel gaat het qua ziekenhuisopnames ietsje minder goed dan in de andere provincies. 

De betere cijfers zijn het resultaat van onze eigen inspanningen, zegt Molenberghs, het zal dus belangrijk zijn om te blijven volhouden om ze naar beneden te krijgen de komende dagen en weken. "We zouden de R-waarde graag nog zien dalen naar 0,90 of 0,85, maar ook hier is de tendens positief." 

Want als we volhouden, en we kunnen de cijfers structureel omlaag krijgen, dan zit er op de langere termijn misschien opnieuw een versoepeling van de maatregelen in. Momenteel is het nog te vroeg om daarover de spreken, benadrukt Molenberghs, maar: "Als we onze inspanningen voortzetten, is er goede hoop dat het echt verder de goede kant uitgaat."

Als we onze inspanningen voortzetten, is er goede hoop dat het echt verder de goede kant uitgaat

5. België doet het Europees behoorlijk goed

Intussen blijft België het op Europees vlak behoorlijk goed doen. Volgens het ECDC, het Europese bureau dat de pandemie cijfermatig in kaart brengt, staat België momenteel op een zesde plaats. "Malta is ons voorbijgegaan, maar dat is natuurlijk een klein eilandstaatje. Grosso modo zitten we zeker bij de betere landen."

Frankrijk en Spanje zitten een beetje in onze buurt, "maar onze andere buurlanden doen het een stuk slechter: Nederland bekleedt de op vijf na slechtste plaats: hun cijfers zijn 2,5 slechter dan de onze. Ook Duitsland doet het slechter, met ongeveer dubbele cijfers vergeleken met de Belgische." Luxemburg blijft de slechtste leerling van de klas.  

Grosso modo zitten we zeker bij de betere landen

Meest gelezen