Belgische jongen van 9, die door moeder ontvoerd was naar IS-gebied in Syrië, is terug in ons land

Een Belgische jongen van 9 die door zijn moeder was ontvoerd naar IS-gebied in Syrië, is vandaag teruggekeerd naar ons land. 

De jongen zat een tijd met zijn moeder in een Koerdisch kamp in Syrië. Ze weigerde altijd om hem af te staan, maar heeft dat nu toch gedaan. Na onderhandelingen tussen ons land en de Koerden kon de jongen nu gerepatrieerd worden. 

Het is niet de eerste keer dat een kind vanuit ons land ontvoerd werd door een ouder naar Syrië. Child Focus heeft weet van in totaal 5 gevallen. De jongen van 9 was het laatste gekende geval. Hij leefde al 6 jaar in Syrië, waarvan de laatste jaren in kampen. 

Child Focus is lang met dit dossier bezig geweest, begin december had Heidi De Pauw het kamp in Roj, aan de Turkse grens, nog bezocht. Toen had de moeder aangegeven dat ze haar zoon wilde laten weghalen uit het kamp, zodat hij kon terugkeren naar zijn vader, die in België gebleven was. De  jeugdrechtbank zal nu oordelen of het kind bij zijn vader kan wonen of naar een pleeggezin of een opvangtehuis moet. 

23 Belgische vrouwen, die getrouwd zijn met een jihadist en een 60-tal kinderen zitten nog vast in Syrische kampen. Onze overheid laat de terugkeer van sommigen onder hen toe, maar niet die van volwassenen.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen