Videospeler inladen...

Verenigd Koninkrijk stapt uit Erasmus en wil eigen uitwisselingsprogramma op poten zetten

Het Verenigd Koninkrijk zal geen studenten meer uitwisselen met de Europese Unie. De brexit doet het land uit het Erasmusprogramma stappen. Via Erasmus kunnen jongeren met een beurs in andere Europese landen dan hun thuisland studeren, maar de Britse premier Boris Johnson vindt het programma te duur.

Drie jaar geleden studeerden nog zo'n 16.000 Britse studenten in een ander Europees land en bijna 32.000 Europese studenten trokken naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Boris Johnson zijn die aantallen niet in verhouding en kost het programma te veel.

Johnson benadrukte dat het een "moeilijke beslissing" was om uit het programma te stappen maar zei ook dat het  "prachtig" was dat het Verenigd Koninkrijk zo veel Europese studenten heeft kunnen ontvangen. Johnson wil nu een eigen systeem op poten zetten, om Britse studenten in het buitenland te laten studeren, ook buiten Europa. 

"We hopen dat we studenten kunnen blijven sturen"

De rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, vindt het jammer dat de Britten uit het Erasmusprogramma stappen. "De uitwisseling met het Verenigd Koninkrijk is belangrijk vanwege de goede universiteiten daar. We hopen dan ook dat we opnieuw studenten naar daar kunnen sturen in het kader van een uitwisselingsprogramma."

Volgens Van Goethem zal die uitwisseling dan wel bilateraal onderhandeld moeten worden, tussen de universiteiten onderling. "Maar omdat de Britse universiteiten in heel commerciële modellen zitten, met inschrijvingsgelden die erg hoog zijn, zal er toch financiering nodig zijn vanuit de overheid. Anders worden de uitwisselingen erg moeilijk."

Bilateraal programma kan niet tippen aan Erasmus

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert teleurgesteld. "Dit is een spijtige zaak voor de Vlaamse jongeren die elk jaar een studie of stage doen aan de andere kant van het Kanaal", zegt hij. "Maar ook voor de Britten, die nu moeilijker toegang krijgen tot onze topuniversiteiten." 

Volgens Weyts zal een bilateraal programma tussen univeriteiten niet kunnen tippen aan het Erasmusprogramma. "Zowel qua omvang, gebruiksgemak en naamsbekendheid niet."  

De VLIR, de Vlaamse interuniversitaire raad, hoopt dan ook dat de Vlaamse regering een initiatief zal nemen om het mogelijk te maken dat er ook in de toekomst nog studenten vanuit ons land naar Groot-Brittannië zouden kunnen studeren. 

Volgens secretaris-generaal Koen Verlaeckt heeft de onverwachte beslissing grote consequenties voor de academische wereld. "Gemiddeld gaan er per jaar 500 à 600 Vlaamse studenten naar Groot-Brittannië in het kader van het Erasmusprogramma. Omgekeerd kwamen zo'n 250 à 300 Britten naar Vlaanderen", legt hij uit. Verlaeckt wijst ook op de hoge kwaliteit van de Britse universiteiten. Zonder samenwerking verschralen het onderzoekslandschap en de groeikansen van onze regio, klinkt het.

Meest gelezen