Een blik op Perth (archieffoto).
Avalon.red. All rights reserved.

Kerstmis vieren in T-shirt en korte broek bij 40 graden én bij vrienden: het kan en mag in Perth in Australië

Wij kunnen er alleen van dromen, maar Kerstmis vieren in een T-shirt en korte broek bij 40 graden en (vooral) in het gezelschap van vrienden: het kan en mag in Perth in het westen van Australië. "Mensen hier begrijpen echt niet hoe het er in België aan toe gaat", vertelt Eveline Masco die ter plekke woont.

Voor ons is Kerstmis dit jaar een kleinschalige bedoening in uiterst beperkte kring, maar in Australië is het in bijna het hele land business as usual: door de gunstige coronacijfers down under kan het feest er ook dit jaar bijna zoals normaal doorgaan, zo vertelt Eveline Masco die in Perth in het westen van het land woont.

"Ik wil je niet jaloers maken, maar het is hier momenteel 40 graden", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn bij vrienden op een barbecue. Veel mensen zitten ook aan zee of in hun zwembad. Op de radio klinkt "Jingle bells" en "Let it snow", maar voor de rest zitten we hier in korte broek en in T-shirt bij de kerstboom."

Beluister hier het gesprek met Eveline Masco in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

palmerphoto

"Het is erg om te zeggen want het contrast met onze familie in België kan niet groter zijn. Wij wonen in de deelstaat West-Australië en die is sinds mei virusvrij. Kerstmis kan hier zoals andere jaren doorgaan net als in bijna de hele rest van het land, met uitzondering van de omgeving van Sydney." Daar is sinds een tweetal weken een nieuwe cluster van een honderdtal ziektegevallen vastgesteld. Om dat onder controle te krijgen, zijn daar weer reisbeperkingen en staan er limieten op het aantal mensen met wie je mag samen zijn."

"Tussen de deelstaten reizen kon lange tijd niet, maar sinds begin deze maand mag het wel weer. Enkel voor mensen in de omgeving van Sydney en in de deelstaat New South Wales blijft de grens dicht. Onze overburen hebben grootouders die van plan waren om naar hier te komen toen de grens plots dicht ging. Mensen die al op het vliegtuig zaten, kregen bij het landen de politie bij zich. Ze moesten meteen 2 weken in quarantaine en die wordt hier strikt opgevolgd. Daardoor zijn de cijfers ook beter dan in de rest van de wereld."

Breaking news

"Ook als een Australiër uit het buitenland terugkeert, moet zij of hij 2 weken in quarantaine op hotel. Als hier tijdens die quarantaine iemand positief test, dan is dat breaking news. Om maar te zeggen, ons perspectief is hier helemaal anders dan in Europa. Wij hebben het voordeel van afzondering, we zitten op een eiland en dat maakt het makkelijker. Bij het begin van de pandemie gingen de grenzen naar het buitenland dicht, maar ook intern heeft men hier harde regels opgelegd én die ook strikt opgevolgd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, we kunnen met z'n allen een vrij normale kerst vieren."

"Sinds het begin van de pandemie zijn in Australië 900 mensen aan de gevolgen van COVID-19 overleden. Dat is bijna peanuts als je het vergelijkt met België. Het grote verschil is ook dat de contactopsporing hier erg ver staat. Op een totale bevolking van 25 miljoen mensen zijn intussen ook al 11 miljoen tests uitgevoerd." 

"Onze vrienden hier begrijpen echt niet hoe het er in België aan toe gaat. Ze zijn eerlijk gezegd geschokt over wat allemaal kan. Begrijpt niemand dat het alleen maar werkt als iederéén zich aan de regels houdt, als de regels streng genoeg zijn én als er begrip is voor het waarom van de regels? Dat is moeilijk uit te leggen."

Op Bondi Beach in Sydney is het normaal over de koppen lopen met Kerstmis, maar door de coronacrisis is de toeristische hotspot vandaag verlaten. Toeristen zijn net als de zon amper van de partij. Deze video toont het verschil tussen de situatie vandaag en die van andere jaren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen