Videospeler inladen...

Duizenden truckers in Dover brengen kerstdagen door in hun cabine: "Eerst nog grapjes, maar nu is het stilletjes"

In en rond de Britse havenstad Dover brengen duizenden vrachtwagenchauffeurs noodgedwongen de kerstdagen alleen in hun cabine door. Ze zitten al dagenlang vast, sinds de grens met het Verenigd Koninkrijk afgelopen zondag dicht ging vanwege de virusmutatie die er rondwaart. Vandaag, op Kerstmis, zijn er uitzonderlijk veerboten ingezet van Dover naar Calais in Frankrijk. Toch zullen veel truckers nog altijd niet kunnen vertrekken. In de loop van morgen zou de situatie evenwel opgelost moeten zijn, maken de havenautoriteiten zich sterk.  Er is dus stilaan hoop voor de truckers. "Iedereen wil hier weg, iedereen wil naar huis." 

Duizenden truckers staan al sinds zondag vast in ellendig lange files omdat de grensovergangen tijdelijk werden gesloten. De haven van Dover is intussen alweer een paar dagen open, maar de files zijn altijd niet opgelost. 

Op de gesloten luchthaven van Manston en een afgesloten deel van de M20, de autosnelweg die Londen met Dover verbindt, staan nog altijd meer dan 5.000 vrachtwagens, zo bericht het Britse persbureau PA.  Chauffeurs moeten een negatieve coronatest voorleggen om Frankrijk binnen te mogen, wat de wachttijd doet oplopen. 

Sommige chauffeurs is het ondertussen gelukt om Groot-Brittannie uit te te raken, anderen schuiven nog altijd tergend langzaam aan. "Ik ben 9 kilometer verder dan eergisteren", vertelde trucker Kristof Vorsselmans vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb 26 uur gedaan over 9 kilometer. ik ben nu nog 26 kilometer verwijderd van de trein. Ik mag dus niet aan denken aan hoe lang het nog kan duren, want dan word ik zot."

AP

Kerstavond "vierden" Vorsselmans en veel van zijn collega's dus in en rond hun cabine. "We hebben pizza's gekregen en hebben contact gehad onderling, maar het was stiller dan de voorbije dagen", zegt hij. "De voorbije dagen werden er nog grapjes gemaakt, maar gisteravond was het maar stilletjes."

Groeiende frustratie

Vorsselmans had gisteren nog gehoopt dat hij deze avond thuis zou zijn. "Maar dat zit er niet meer in", beseft hij. Veel andere chauffeurs, uit Polen, Oekraïne, Bulgarije,..., die na de oversteek nog veel langer onderweg zullen zijn, hadden aanvankelijk óók gehoopt om Kerstmis thuis te vieren. "Misschien lukt het tegen Nieuwjaar", hoopt een Oekraïense chauffeur. 

Een Poolse chauffeur laat aan het Franse persagentschap AFP weten dat de vrachtwagenchauffeurs woedend zijn op de Franse overheid, die een negatieve coronatest eist vooraleer ze Frankrijk in mogen. "Niemand van ons is van plan om in Frankrijk halt te houden voor eten, benzine of wat dan ook", zegt hij. 

Niemand durft te gaan slapen uit schrik om te worden voorbijgestoken

De frustratie neemt inderdaad toe, regelmatig zijn er claxonconcerten die een halfuur duren, schetst ook de Vlaamse chauffeur Chris Beukelaers. "De chauffeurs zijn zeer vermoeid -we krijgen geen informatie, niemand durft te gaan slapen uit schrik om te worden voorbijgestoken". Veel truckers zijn intussen ook door hun voorraden eten en water heen.

Beukelaers werd vanochtend om 4 uur gewekt voor een coronatest. De Britse regering heeft vandaag 800 extra militairen naar de omgeving van Dover gestuurd om coronatests af te nemen. In totaal helpen 1.100 militairen bij het afnemen van de tests. 

Maar uren nadat hij het negatieve testresultaat had vernomen, kon Beukelaers nog niet vertrekken. "Het gaat zeer, zeer moeizaam", schetst hij. "Nu schuift het wel een beetje op, mondjesmaat. Maar de toestanden zijn dramatisch: iedereen wil hier weg, iedereen wil naar huis. De sanitaire voorzieningen zijn hier dermate onverzorgd dat chauffeurs zelfs hun behoefte doen tussen de voertuigen in. Het is echt een heel gortige bedoening." 

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen