Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Al 18 bewoners overleden in woonzorgcentrum in Mol waar besmette hulpsint langskwam

In het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol zijn nu al 18 bewoners gestorven aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt Het Laatste Nieuws en bevestigt Wim Caeyers (CD&V) aan VRT NWS. In het woonzorgcentrum kwam begin deze maand een hulpsint langs die enkele dagen later besmet bleek met het coronavirus en bovendien een superverspreider was. 

Zo goed als alle coronabesmettingen bij bewoners en personeel van het woonzorgcentrum, komen van 1 stam. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst vanavond op Twitter bekendgemaakt.  Toch zijn er ook nog enkele kleinere clusters gevonden. "Er deden zich verschillende epidemietjes tegelijk voor", legt Van Ranst uit aan VRT NWS.  "Het toont ook aan dat er een hele grote epidemie was en dat het organiseren van een Sinterklaasevent achteraf gezien niet het meest verstandige was. De manier waarop sommige mensen de hulpsint nu aanvallen, is ongehoord. Die kan men niets verwijten omdat die op het moment van het bezoek zelf nog geen enkel symptoom had." 

Het is niet duidelijk of de hulpsint het coronavirus heeft binnengebracht in het woonzorgcentrum. Mogelijk raakte hij er zelf besmet tijdens zijn werk als vrijwilliger.

Lees meer in dit artikel:

Coronacijfers: aantal bevestigde besmettingen blijft gelijk

Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen blijft gelijk. De afgelopen week waren er 2.452 bevestigde besmettingen per dag, evenveel als de week ervoor. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 18 tot 24 december werden elke dag gemiddeld 181 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 2 procent: de week daarvoor (11 tot 17 december) waren er gemiddeld 184 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, donderdag 24 december, werden 206 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 236 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 2.448 coronapatiënten in het ziekenhuis, de daling van de voorbije dagen zet zich voort. 514 onder hen liggen op intensieve zorg. 288 patiënten hebben beademing nodig.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens per dag blijft dalen. In de week van 15 tot en met 21 december overleden elke dag gemiddeld 88 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor. Tussen 5 en 11 december overleden elke dag gemiddeld 94 mensen.
  • Tussen 15 en 21 december werden per dag gemiddeld 2.452 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is exact hetzelfde als de week ervoor (tussen 5 en 11 december). Het aantal besmettingen stijgt dus niet.
  • Tussen 15 en 21 december werden dagelijks gemiddeld 38.800 tests afgenomen. Dat is 14 procent meer dan de week ervoor, er wordt dus meer getest. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 7,5 procent. Dat betekent dat 7,5 op de 100 van de afgenomen testen positief was.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

Politie legt huwelijksfeest in Gent stil, boete van 4.000 euro voor bruidegom

In Gent heeft de politie vanavond tussen 17 en 18 uur een huwelijksfeest stilgelegd in de buurt van de Kortrijksesteenweg. Er waren 35 à 40 mensen aanwezig, onder wie enkele kinderen. Alle aanwezigen kregen een boete van 750 euro. De bruidegom kreeg als organisator 4.000 euro boete. 

Coronavaccin komt in Italië aan op moment dat cijfers stijgen

De eerste lading van het Covid-19-vaccin is in Italië aangekomen, bevestigt het Italiaanse ministerie van Gezondheid. De 9.750 dosissen van het vaccin van Pfizer en BioNTech werden vanuit België via de Brennerpas aangevoerd.

Het transport, dat door de carabinieri begeleid wordt, gaat nu van het noorden van Italië naar Rome. Italië is van plan zondag in de hoofdstad te beginnen met het toedienen van vaccins.

De Italiaanse gezondheidsautoriteiten hebben intussen bijna 19.040 coronabesmettingen in één dag tijd opgetekend. Het was twee weken geleden dat het aantal gevallen nog boven de 19.000 lag. Op 12 december werden bijna 20.000 besmettingen geregistreerd. In 24 uur tijd werden in Italië 460 coronadoden geregistreerd.

Marc Van Ranst over situatie in woonzorgcentrum in Mol: "Toont dat virus ongelofelijk besmettelijk is"

Volgens Marc Van Ranst is het vooral belangrijk dat er lessen getrokken worden uit de situatie in het woonzorgcentrum in Mol. 

"Zo’n evenement organiseren in een woonzorgcentrum tijdens een epidemie is een dom idee. Er zijn meerdere stammen tegelijk die circuleren en op verschillende manieren binengebracht zijn. Dit toont aan dat het virus ongelofelijk besmettelijk is en zich heel makkelijk kan verspreiden." 

Van Ranst benadrukte ook nogmaals het belang van ventilatie. "Dat gaat overal heel belangrijk zijn. Wanneer je onvoldoende ventileert, blijft het virus zich opstapelen." 

Bekijk hier de toelichting van Marc Van Ranst in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Britse koningin houdt kersttoespraak: "Velen willen vandaag gewoon een knuffel"

De Britse koningin Elizabeth II heeft deze namiddag haar traditionele kersttoespraak gehouden. Daarin had ze -niet verwonderlijk- vooral aandacht voor de coronacrisis. “Voor velen is deze tijd van het jaar gekleurd door verdriet”, zei de koningin. “Sommigen rouwen om het verlies van een dierbare, anderen missen familie en vrienden die nu uit veiligheidsoverwegingen afstand houden, terwijl het enige wat ze echt willen voor kerst een simpele knuffel is, of een handdruk. Als je een van hen bent, dan ben je niet alleen.”

Belga

Ook de Britse koningin, 94 intussen, breekt met de traditie om samen met de voltallige koninklijke familie Kerstmis te vieren in Sandringham. Voor het eerst in meer dan 30 jaar blijven de koningin en haar echtgenoot, prins Philip, in Windsor Castle, waar ze zich sinds november al hebben afgezonderd.

Naast de officiële kerstboodschap van koningin Elizabeth is vandaag ook een alternatieve kerstboodschap uitgezonden, op de zender Channel 4. Het leek alsof door ook de koningin zelve aan het woord was, maar niets was minder waar. De video was net en bedoeld als waarschuwing voor zogenoemde “deepfakes”, gemanipuleerde beelden waaraan je nauwelijks nog kunt zien wat echt is en wat niet. 

Lees meer in dit artikel: 

Voor het eerst sinds eind september nul nieuwe opnames in UZ Brussel

In het UZ Brussel is in de afgelopen 24 uur voor het eerst sinds 25 september geen enkele nieuwe COVID-19-patiënt opgenomen. Een hoopgevend signaal, maar toch blijven ze voorzichtig in het ziekenhuis. "De situatie blijft precair", klinkt het.

Momenteel worden in het UZ Brussel in totaal 36 patiënten met COVID-19 behandeld. Elf patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg, van wie zeven patiënten invasief worden beademd en één patiënt ondersteuning krijgt van de hart- en longfuncties. In de afgelopen 24 uur hebben zeven patiënten het ziekenhuis verlaten, maar werden er bovenal nul nieuwe patiënten opgenomen. Dat laatste was al van 25 september geleden.

"In de periode tussen 13 mei tot 25 september, de overgang van de eerste naar de tweede golf, waren er geregeld nul opnames. In een bepaalde periode zagen we soms zelfs twee tot drie dagen na elkaar geen opnames", vertelt Edgard Eeckman, woordvoerder van het UZ Brussel.

Toch willen ze in het UZ Brussel niet op de zaken vooruit lopen. De eigen cijfers tonen namelijk ook dat de daling van de tweede golf aarzelender is dan die van de eerste golf. Het einde is dus nog niet in zicht.

"Het is goed dat we voor de eerste keer sinds lang een dag hebben zonder bijkomende COVID-19-patiënten, maar er is in dezelfde 24 uur ook een persoon van 90 jaar oud overleden aan corona. Dat symboliseert heel erg het feit dat we voorzichtig moeten blijven. Het is een gevoelige en precaire situatie", nuanceert Eeckman.

Paus pleit voor “meer broederschap dan ooit” in ongewone urbi et orbi

Paus Franciscus heeft op Kerstmis zijn klassieke zegen gegeven aan de stad Rome en aan de wereld, het urbi et orbi. Door de coronamaatregelen gebeurde dat niet op de klassieke manier, vanop een balkon op het Sint-Pietersplein in Rome. Franciscus bleef binnen in de pauselijke gebouwen in het Vaticaan en las van daaruit zijn zegen voor. In zijn zegen pleitte hij voor meer broederschap en naastenliefde.

“Op dit moment in de geschiedenis, dat wordt getekend door de ecologische crisis en ernstige economische en sociale ongelijkheden, versterkt door de pandemie van het coronavirus, hebben we meer dan ooit behoefte aan broederschap”, zei de paus.

Franciscus pleitte ook voor meer internationale samenwerking, om mogelijk te maken dat iedereen toegang krijgt tot de coronavaccins en tot een goede medische behandeling. “Geconfronteerd met een uitdaging die geen grenzen kent, mogen we geen grenzen optrekken. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zei de paus.

Bekijk hier de toespraak van de paus:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Een strijd op leven en dood: onze ploeg filmde op kerstavond in Antwerps ziekenhuis

Kerstnacht of niet, voor wie in de zorg werkt, loopt de plicht voort, zeker ook in de ziekenhuizen. De werkdruk daar is al lang heel hoog, want het is echt een bikkelhard jaar geweest. Eén van onze ploegen heeft kerstavond doorgebracht op de dienst Intensieve Zorg van het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen. De strijd om leven en dood wordt daar constant gevoerd, zoals u kan zien in deze video:

Videospeler inladen...