Videospeler inladen...

Al 18 bewoners dood in woonzorgcentrum in Mol, meesten besmet geraakt met zelfde virusstam

In woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol blijft het dodental verder oplopen. Er zijn nog eens 5 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus, wat het totale aantal nu op 18 brengt. Viroloog Marc Van Ranst heeft vanavond ook bekendgemaakt dat 97 van de 107 Covid-19-positief geteste bewoners en alle personeelsleden besmet zijn met dezelfde virusstam. Toch is het niet duidelijk of de hulpsint het virus heeft binnengebracht, mogelijk raakte hij er zelf besmet tijdens zijn werk als vrijwilliger.

In het woonzorgcentrum werd twee weken geleden een uitbraak van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Enkele dagen voordien had een hulpsint de rusthuisbewoners bezocht. Hij wist toen nog niet dat hij besmet was.

Gisteren meldde het gemeentebestuur dat het aantal besmettingen onder de bewoners was opgelopen tot 121 en onder de personeelsleden tot 36. Er waren ook 13 bewoners overleden. Maar sindsdien zijn er daar nog eens 5 bijgekomen.

Viroloog Marc Van Ranst heeft vanavond via Twitter bekendgemaakt dat 97 van de 107 Covid-19-positief geteste bewoners en alle personeelsleden besmet zijn met dezelfde virusstam. Onderzoekers van het Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie van het Rega Instituut van de KU Leuven hebben de virusstalen van de bewoners geanalyseerd. Tien bewoners bleken besmet te zijn door andere virusstammen. 

De manier waarop sommige mensen de hulpsint nu aanvallen, is ongehoord. 

Marc Van Ranst

"Er deden zich verschillende epidemietjes tegelijk voor", legt Van Ranst uit aan VRT NWS. "Het toont ook aan dat er een hele grote epidemie was en dat het organiseren van een Sinterklaasevent achteraf gezien een dom idee was. De manier waarop sommige mensen de hulpsint nu aanvallen, is ongehoord. Die kan men niets verwijten omdat hij op het moment van het bezoek zelf nog geen enkel symptoom had." 

Het is niet duidelijk of de hulpsint het coronavirus heeft binnengebracht in het woonzorgcentrum. Mogelijk raakte hij er zelf besmet tijdens zijn werk als vrijwilliger.

Volgens Van Ranst toont deze situatie nogmaals hoe ongelofelijk besmettelijk het coronavirus is en dat het zich heel makkelijk kan verspreiden. Hij benadrukt opnieuw het belang van ventilatie. 

Bekijk hier de toelichting van viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal": (lees verder onder de tweet en de video) 

Videospeler inladen...

"Zwarte kerst"

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V) omschrijft het als "een zwarte kerst voor onze gemeente".  "Iedereen doet zijn uiterste best en werkt keihard, maar toch overlijden die mensen. Dat is natuurlijk zwaar voor de families, maar ook voor de personeelsleden. We hopen dat de trend snel zal veranderen."

Cruciale zeven dagen

"Ik heb deze ochtend nog overleg gehad met de directie van Hemelrijck en daaruit bleek dat nog eens vijf bewoners waren overleden", zegt Wim Caeyers. "Gisteren in de namiddag hadden we nog een gemeentelijke crisiscel. Die vijf bijkomende doden zijn sindsdien gevallen."

"Veertien dagen geleden zijn de eerste mensen positief getest. Iedereen die in de medische sector zit, weet dat we nu in de moeilijke dagen zitten. Na twee of drie weken treden de zware symptomen op. Dat zie je ook bij de algemene besmettingscijfers in België. Het is nu nog zeven tot tien dagen bang afwachten wat nog zal gebeuren."

Bekijk hier een verslag over het bezoek van de hulpsint uit "Het Journaal" van 12 december 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen