Archieffoto van een vorige arrestatie van Ljoebov Sobol in augustus 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Medewerker Russische opposant Navalny opgepakt nadat ze bij geheim agent had aangebeld die vergiftiging opbiechtte

In Moskou is Ljoebov Sobol opgepakt, een naaste medewerker van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny. Volgens haar medewerkers wordt ze beschuldigd van huisvredebreuk. Sobol ging enkele dagen geleden aanbellen bij een vermoedelijke geheim agent die betrokken zou geweest zijn bij de vergiftiging van Navalny. Hij biechtte dat bovendien zélf op aan Navalny aan de telefoon, omdat hij dacht dat hij met een hooggeplaatste medewerker van het Kremlin sprak.

Ljoebov Sobol postte zelf een video van de arrestatie op YouTube. De naaste medewerker van Navalny filmt in haar appartement, terwijl agenten vanochtend vroeg om 7.10 uur op haar zware metalen deur bonzen. Op de achtergrond gilt haar 7-jarige dochter. In de video zijn ook beelden te zien van de camera die ze voor haar deur geïnstalleerd heeft. Minstens twee mannen in burger en drie zwaar uitgeruste agenten staan in de hal voor de deur en plakken de camera af.

Op deze video is te zien hoe de politie opdaagt voor de deur van Ljoebov Sobol. De tekst gaat hieronder voort.

Volgens de directeur van Navalny's Anti-Corruptiefonds wordt Sobol beschuldigd van huisvredebreuk omdat ze enkele dagen geleden was gaan aanbellen bij een vermoedelijke geheim agent van de Russische inlichtingendienst FSB. De agent, Konstantin Koedrjavtsev, had eerder per ongeluk opgebiecht dat de FSB Navalny had proberen te vermoorden met het zenuwgif novitsjok. 

Hij praatte zijn mond voorbij toen Navalny hem zélf belde en zich voordeed als een van zijn oversten. In het gesprek dat bijna 50 minuten duurde, deed Koedrjavtsev heel wat details uit de doeken over de FSB-operatie om Navalny te vergiftigen begin augustus. Navalny ontsnapte aan de dood en herstelt in Berlijn.

Toen Sobol aanbelde aan zijn vermoedelijke appartement, deed niemand de deur open, maar daagde de politie op. Ook toen werd Sobol al eens opgepakt en werd ze zes uur lang ondervraagd. Nu viel de politie dus binnen in haar appartement voor een huiszoeking. De 33-jarige Sobol riskeert in principe een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Sobol met Navalny op een herdenkingsmars voor de vermoorde politicus Boris Nemtsov.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Spanningen met het Westen

De vergiftiging van Navalny zet de relaties tussen Rusland en het Westen op scherp. Westerse regeringen zeggen dat de oppositiepoliticus vergiftigd werd met novitsjok, een uiterst gevaarlijk zenuwgif, dat vermoedelijk enkel in Rusland ontwikkeld wordt. Volgens het Westen moet Rusland met antwoorden komen, maar Rusland ontkent iedere betrokkenheid en wil voorlopig ook geen onderzoek openen naar de vergiftiging.

Onderzoeksjournalisten van Bellingcat en The Insider onthulden vorige week dat Navalny door een speciale eenheid van de FSB werd vergiftigd. Die beweringen worden door de Russische president Poetin afgedaan als onzin en een poging van westerse inlichtingendiensten om hem in diskrediet te brengen. 

Poetin gaf onlangs toe dat Navalny al jaren geschaduwd wordt door de veiligheidsdiensten, maar zei ook dat Navalny niets voorstelt en lachte dat als Russische agenten hem hadden willen vermoorden, ze "de job wel tot een goed einde" gebracht zouden hebben.

Meest gelezen