Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Prominente Russische Napoleon-expert krijgt 12,5 jaar cel voor macabere moord op oud-studente

Een rechtbank in de Russische stad Sint-Petersburg heeft de prominente historicus Oleg Sokolov veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenis voor de moord op zijn oud-studente. De macabere moord deed vorig jaar veel stof opwaaien en leidde tot een hernieuwd debat over huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen. 

Oleg Sokolov werd eind vorig jaar gearresteerd nadat hij dronken uit de ijskoude rivier Moika in Sint-Petersburg was gered. In zijn rugzak vond de politie de armen van een vrouw, een oud-studente van de man, met wie hij een relatie had.  

Sokolov had tevergeefs geprobeerd om de lichaamsdelen van zijn 24-jarige oud-studente en vriendin Anastasia Jesjenko te laten verdwijnen. In een andere rivier vond de politie later nog meer resten van de vrouw.  

De historicus zei dat hij de jonge vrouw vermoordde omdat ze een "monster" was geworden en hem gek maakte. Het parket had 15 jaar opsluiting gevorderd, de verdediging had voor acht jaar gepleit. Sokolov zei dat hij "gestraft wilde worden."

Slag bij Waterloo

Oleg Sokolov (64), die doceerde aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, is bekend van een aantal boeken over de Franse generaal en keizer Napoleon. Hij werd vaak ingeschakeld als consulent bij historische films. In 2015 was hij in ons land voor de herdenking van de Slag bij Waterloo (1815). 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Zijn werk leverde hem in 2003 de Franse onderscheiding Légion d' Honneur op. In Rusland was Sokolov een drijvende kracht achter een beweging die historische reconstructies op het getouw zette. Zelf kroop hij meermaals in de huid van Napoleon, soms vergezeld door zijn oud-studente Jesjenko, met wie hij ook wetenschappelijke publicaties had geschreven. 

Huiselijk geweld

Door zijn status als prominent wetenschapper werd Sokolov lange tijd een hand boven het hoofd gehouden, zeggen critici, die de universiteit van Sint-Petersburg beschuldigen van laksheid. In 2008 al had een studente met wie hij een relatie had, een klacht ingediend tegen Sokolov. Zij beschuldigde hem ervan dat hij haar op een stoel had vastgebonden en ermee had gedreigd haar te brandmerken omdat ze een punt wou zetten achter hun relatie. Maar van de universiteit kreeg hij geen sanctie. 

De macabere moord op zijn laatste vriendin deed het debat over huiselijk geweld en geweld op vrouwen weer oplaaien in Rusland. Volgens vrouwenrechtengroepen krijgen in Rusland elk jaar 16 miljoen vrouwen te maken met huiselijk geweld. Door een omstreden wet uit 2017 wordt fysiek geweld op een familielid niet langer behandeld als een strafrechtelijke, maar als een burgerrechtelijke inbreuk, tenzij bij zware verwondingen. 

Meest gelezen