Klaus Vedfelt

Vlaamse (ex-)Erasmusstudenten teleurgesteld: "Jammer dat niemand die fantastische ervaring nog zal kunnen meemaken" 

Onze redactie kreeg heel wat teleurgestelde reacties binnen op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk uit het Erasmusprogramma van de Europese Unie stapt. Studenten uit Europa zullen daardoor niet meer naar het Verenigd Koninkrijk kunnen gaan studeren met een Erasmusbeurs. Omgekeerd kunnen Britse studenten niet meer naar Europa op Erasmus. En dat is jammer, vinden veel (ex-)Erasmusstudenten. 

Louise: "Vooral jammer voor Britse studenten die nergens nog in Europa terechtkunnen"

Louise Verschueren is nog net bij de gelukkigen. Zij studeert momenteel aan de Queen Mary University in Londen via het uitwisselingsprogramma Erasmus. Ze brengt de kerstperiode door in België, maar keert in januari terug naar Londen om haar jaar af te werken. 

"Het was het uitgelezen moment om in een fantastische stad als Londen te kunnen gaan wonen en studeren", zegt Louise. "Het is bijzonder jammer dat het Verenigd Koninkrijk nu Europese studenten de kansen ontneemt om hetzelfde te doen."

"En het is vooral een streep door de rekening van Britse studenten. Zij kunnen in geen enkel ander Europees land nog terecht voor een uitwisseling", zegt Louise. 

Bekijk de volledige reactie van Louise:

Videospeler inladen...

Tijs: "Zonder Erasmusbeurs betaal je je blauw"

Tijs Mampaey is vorig jaar via Erasmus gaan studeren in de Schotse hoofdstad Edinburgh. "Ik studeerde toegepaste taalkunde, Duits-Engels, en heb heel bewust voor het Verenigd Koninkrijk gekozen om mijn Engels te kunnen perfectioneren." 

"Maar je leert tijdens zo'n uitwisseling ook heel veel interessante mensen kennen en doet geweldige ervaringen op."

"De beslissing van het Verenigd Koninkrijk is echt een gemiste kans. Het gaat ook moeilijk worden voor taalstudenten Engels om binnen Europa een universiteit te vinden waar de voertaal Engels is. Je kan natuurlijk ook zonder Erasmus naar het Verenigd Koninkrijk, maar dan betaal je je blauw. Daar studeren is enorm duur."

Videospeler inladen...

Cindy: "Springplank naar de toekomst"

Er zit één constante in alle getuigenissen die we hebben binnengekregen: iedereen is laaiend enthousiast over zijn of haar Erasmuservaring. Ook Cindy Callens.

Ze maakte haar masterproef in 2015 aan de universiteit van Nottingham. "Ik was al van jongs af aan verliefd op het Verenigd Koninkrijk. Toen ik de kans kreeg om daar te studeren heb ik die met beide handen gegrepen."

Voor Cindy werd haar Erasmus zelfs zo'n succes dat ze nog vier jaar langer is blijven plakken, in Engeland. 

Videospeler inladen...

Filip: "Hopen op alternatief Erasmusprogramma"

Filip Batselé is via Erasmus in 2015 gaan studeren aan de universiteit van Glasgow in Schotland. "Ik heb voor het Verenigd Koninkrijk gekozen omdat er op een andere manier wordt lesgegeven dan in België. Wat interactiever en in kleine groepjes", zegt Filip. 

"De universiteit van Glasgow is ook één van de oudste en mooiste ter wereld. Daarnaast is Schotland ook een ongelofelijk mooi land."

"Leven en studeren in het Verenigd Koninkrijk is een topervaring die ik iedereen aanraad. Ik hoop dan ook dat er een alternatief komt voor het Erasmusprogramma", zegt Filip.

Videospeler inladen...

Katrien: "Vrees voor hoog inschrijvingsgeld lijkt me onterecht"

In onze mailbox kwamen niet alleen reacties binnen van studenten. De Vlaamse Katrien Verbruggen bijvoorbeeld werkt sinds 2012 aan de University of East Anglia in het Engelse district Norwich. Ze is verantwoordelijk voor de uitwisselingsprojecten voor studenten van de universiteit. 

"Dit nieuws komt toch wel als een schok", zegt Katrien Verbruggen. "We zullen één voor één alle samenwerkingsovereenkomsten met Europese universiteiten moeten heronderhandelen. Er klinkt nu veel onzekerheid over de hoge inschrijvingsgelden aan Britse universiteiten, maar die worden normaal gezien kwijtgescholden binnen uitwisselingsprogramma's en dat zal volgens mij zo blijven."

Verbruggen is ongeruster over het wegvallen van de Erasmusbeurzen voor uitwisselingsstudenten. "Daar moet zeker een volwaardig alternatief voor komen. Anders zullen Europese studenten veel minder snel kiezen voor een uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk. Alle universiteiten willen absoluut Europese studenten blijven ontvangen, dus dat baart ons wel zorgen", zegt Verbruggen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen