AFP or licensors

Archeologen ontdekken uitzonderlijk goed bewaarde "antieke snackbar" in Pompeï

In de Zuid-Italiaanse ruïnestad Pompeï, in de buurt van Napels, hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan: een vrijwel intact "thermopolium", een Romeinse snackbar, zeg maar. De toonbank is versierd met kleurrijke fresco's die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. 

De toonbank was bedekt door vulkanische as en werd vorig jaar al gedeeltelijk opgegraven. Bij verdere opgravingen zijn kleurrijke fresco's ontdekt, zoals een nimf op een zeepaard, kippen en eenden. Daarnaast werden in de holtes van de tafel ook resten van levensmiddelen aangetroffen, die heel wat informatie zouden moeten opleveren over de gastronomische gewoontes in Pompeï. In terracotta potten zijn onder meer een eendenbot, resten van varken, geit, vis en slakken gevonden. Op de bodem van een pot werden gestampte bonen gevonden die werden gebruikt om de smaak van wijn te veranderen.

Bekijk hier beelden van de vondst en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De snackbar bevond zich op een druk kruispunt in Pompeï. In de buurt zijn ook amforen, een fontein en menselijke resten aangetroffen. "Het kraam lijkt haastig gesloten en achtergelaten door de eigenaars, maar het is ook mogelijk dat iemand, misschien de oudste man, is achtergebleven en omkwam tijdens de eerste fase van de vulkaanuitbarsting", zegt Massimo Osanna, de directeur van de archeologische site. 

Thermopoliums - afgeleid van het Griekse "thermos" (warm, red.) - waren erg populair ten tijde van de Romeinen. In Pompeï alleen al zouden er een 80-tal zijn geweest. 

Pompeï werd in 79 na Christus bedolven onder een vier meter dikke aslaag, na een hevige eruptie van de vulkaan Vesuvius. Daarbij werd het leven in de stad als het ware "versteend". De archeologische site is 44 hectare groot en is nog maar voor een derde onderzocht.

AFP or licensors

Meest gelezen