Chibok, archieffoto
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Boko Haram slaat toe op Kerst in Nigeria: minstens 7 doden en kerk platgebrand

In Nigeria heeft de islamitische terreurgroep Boko Haram minstens zeven mensen vermoord, nog eens zeven anderen werden ontvoerd, onder wie een pastoor. De aanslag gebeurde op kerstavond in de noordoostelijke deelstaat Borno, dat hebben plaatselijke autoriteiten bevestigd. Ook een kerk werd afgebrand en verschillende huizen werden er geplunderd. 

Het Nigeriaanse dorp Pemi, dat overwegend christelijk is, werd deze keer het slachtoffer van Boko Haram en dit op kerstavond. "Boko Haram viel het dorp Pemi aan, doodde zeven mensen en ontvoerde nog eens zeven anderen, onder wie de pastoor", vertelde een plaatselijke secretaris aan CNN. "Ze hebben ook een kerk, een apotheek en een tiental huizen platgebrand", voegde hij eraan toe.

Ze hebben ook een kerk, een apotheek en een tiental huizen platgebrand

Plaatselijke secretaris

Volgens ooggetuigen bestormden gewapende mannen op motorfietsen het dorpje Pemi.  Ze openden het vuur en staken de kerk van het dorpje in brand. Ze plunderden verschillende huizen en staken die daarna ook in brand. Ze hebben ook medicatie gestolen uit de plaatselijke apotheek voor ze die in vlammen lieten opgaan. Op het moment van de aanslag zou er een parade aan de gang geweest zijn van een christelijke jongerenorganisatie om Kerstmis te vieren. 

Doelwit door christelijke meerderheid

Het dorpje Pemi bevindt zich op zo’n 20 kilometer van het dorpje Chibok, in het noordoosten van het land, waar zes jaar geleden bijna 300 meisjes werden ontvoerd uit een kostschool door de terreurgroep. Nog steeds zo’n 100 meisjes zijn vermist.

(Lees verder onder de foto)

Chibok, archieffoto
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de voorzitter van de Chibok- gemeenschap Nneki Mutah is het dorp een specifiek doelwit omdat er een christelijke meerderheid leeft. Het gebied wordt volgens de voorzitter zeer regelmatig aangevallen. 

Maar de terreurgroep is ook elders in het land actief. Twee weken geleden ontvoerde Boko Haram nog meer dan 300 schooljongens uit het gebied Katsina, in het noordwesten van het land. Er werden honderden jongens vrijgelaten maar of alle ontvoerde kinderen bevrijd zijn, is niet duidelijk. 

VN: "36.000 doden en 2 miljoen op de vlucht"

Boko Haram zaait al tientallen jaren terreur in Nigeria. Volgens de Verenigde Naties hebben ze al 36.000 dodelijke slachtoffers gemaakt en zijn meer dan twee miljoen Nigerianen op de vlucht voor het geweld. De Nigeriaanse overheid slaagt er niet in om de situatie tegen de extremistische terreur onder controle te krijgen. 

Meest gelezen