Videospeler inladen...

Winkelen in Londen, tripje naar Schotland, studeren aan een Britse universiteit? Dit zijn de regels sinds de Brexit

De grote chaos mag dan uitgebleven zijn, na de Brexit op 31 december 2020. Toch heeft de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een aantal belangrijke gevolgen, bijvoorbeeld als u naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, een pakje wil bestellen bij een Britse webwinkel of, wie weet, overweegt om er te gaan wonen en werken. Naar aanleiding van de 5e verjaardag van het Brexitreferendum frissen we uw geheugen nog even op.

Op 31 december 2020 is het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie gestapt. Na de "politieke uitstap" eerder dat jaar stapten de Britten eind vorig jaar ook uit de interne markt en de douane-unie en liep de zogenoemde overgangsperiode definitief af. Daardoor zijn een aantal regels omtrent reizen, winkelen, wonen en werken in het VK veranderd of zullen ze binnenkort veranderen.

Klik op de vragen om de antwoorden te lezen.

(De antwoorden houden geen rekening met de coronapandemie. Denk eraan dat door de coronapandemie reizen naar het VK ten zeerste wordt afgeraden en aan strikte voorwaarden is gebonden. Ook ter plekke gelden nog steeds strenge regels. Meer informatie over reizen naar het VK en de daaraan gebonden coronaregels vindt u hier.)

icoon van een identiteitskaart

Nog enkele maanden. Tot en met september 2021 kan u als Belg met uw identiteitskaart (of uw paspoort) naar het VK reizen, voor een vakantie of korte verblijven van maximaal 6 maanden.Vanaf 1 oktober 2021 aanvaardt de Britse overheid enkel nog een internationaal paspoort (tenzij u voor 1 januari al in het VK woonde en er wil blijven wonen, in dat geval kan u nog tot eind 2025 met uw identiteitskaart de grens oversteken). Een visum is niet nodig.

Reist u naar het VK, dan wordt u wel aangeraden een particuliere ziekteverzekering te overwegen. De Europese ziekteverzekeringskaart (European Health Insurance Card) is er sinds 1 januari 2021 immers niet meer geldig. (Tenzij u nu al in het VK woont, dan blijft ze geldig.)

Opgelet: voor werken en studeren in het VK gelden andere regels en heeft u wel een visum nodig (zie verder).

icoon van een auto

Als Belg kunt u ook sinds de Brexit nog met uw Belgisch rijbewijs in het Verenigd Koninkrijk rondrijden. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Rijdt u met uw eigen auto, let er dan zeker op dat uw verzekeringspapieren in de auto liggen (ook die blijven geldig).

icoon van een vliegtuig

Door de Brexit zijn de Britten ook uit een heleboel afspraken over de luchtvaart en de veiligheid en milieuregels daaromtrent gestapt. Maar in het handels- en samenwerkingsakkoord dat op 24 december 2020 werd gesloten, zijn voldoende afspraken gemaakt opdat het luchtverkeer toch probleemloos kan doorgaan. Hou er wel rekening mee dat u voortaan door de douane gecontroleerd kan worden. En vanaf oktober hebt u ook een internationaal paspoort nodig. (Lees daarover meer bij de andere vragen.)

icoon van een trein

De Eurostarverbinding wordt bestuurd door een intergouvernementele commissie waar zowel vertegenwoordigers van het VK als Frankrijk in zitten. Die commissie waakt ook over de veiligheid van de spoortunnel. Ook na de Brexit is het de bedoeling dat die commissie de belangrijkste veiligheidsautoriteit blijft voor de tunnel. Een akkoord daarover is er nog niet, Frankrijk kreeg wel van de EU de toelating om daarover met het VK te onderhandelen. Om te voorkomen dat het spoorverkeer plots zou stilvallen op 1 januari zijn de veiligheidscertificaten en andere vergunningen alvast voorlopig verlengd. De Eurostartreinen blijven momenteel dus rijden. Hou er wel rekening mee dat sinds 1 januari niet alleen uw identiteit gecontroleerd wordt, maar mogelijk ook uw bagage, aangezien de douane voortaan in Brussel-Zuid opereert (lees daarover meer bij de andere vragen).

icoon van een politieagent

Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Schengenzone en dus waren de identiteitscontroles voor de Brexit al streng. Op dat vlak is er niet zo veel veranderd.

Concreet betekent dat dat als u bijvoorbeeld met de Eurostar naar Londen wil, u een zekere tijd op voorhand in het station moet zijn, want u moet nog door de identiteitscontrole. Dat was zo voor 1 januari 2021 en dat is zo gebleven. Maar mogelijk kan de wachttijd wel wat oplopen. Kom dus het best wat vroeger dan anders. Ter vergelijking: reist u met de Thalys naar Frankrijk, dan hebt u enkel een treinkaartje nodig en kan u tot op het laatste moment op de trein springen.

Ook op de luchthavens is er niet zoveel veranderd aan de identiteitscontroles.

Bij terugkeer in België zal de douane voortaan wel uw bagage controleren. Dus bijvoorbeeld ook in het station Brussel-Zuid. (Lees daarover meer bij de andere vragen.)

icoon van een dierenpootje

Een huisdier als een kat, hond of fret mee op reis nemen naar het Verenigd Koninkrijk, kan nog steeds. U moet zich wel aan een aantal nieuwe regels houden. Zo moet u onder andere een huisdierenpaspoort of certificaat op zak hebben, moet het dier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en een microchip hebben waarmee de vaccinatie gecontroleerd kan worden en moet u een verklaring invullen dat u het dier niet in het VK zal verkopen. (Alle regels kunt u hier nalezen.) Het is zeker ook aangeraden om op voorhand te controleren of de maatschappij waarmee u naar het VK reist, huisdieren toelaat.

Bovenstaande regels gelden ook voor assistentiehonden. Ook daarvoor heeft u sinds de Brexit extra documenten nodig.

icoon van geld

Neen. Nu het VK niet meer bij de Europese Unie en Europese douane-unie hoort, kan u niet zomaar alles wat u in het VK koopt onbeperkt en kosteloos naar België meenemen. Als u bijvoorbeeld met het vliegtuig of de ferry terugkomt, dan mag de waarde van alle producten die u meeneemt niet hoger zijn dan 430 euro. Komt u met de Eurostar terug, dan ligt de maximale waarde op 300 euro. Neemt u meer mee, dan moet u in principe extra kosten betalen.

Wat etenswaren betreft, kon u die tot eind 2020 vanuit het VK in beperkte hoeveelheid in uw bagage meenemen naar ons land. Sinds 1 januari 2021 mag u echter geen vlees en zuivelproducten meer meenemen (behalve babyvoeding). Aan de grens kan uw bagage dus gecontroleerd worden. Andere etenswaren mag u wel nog meenemen, maar nog steeds in beperkte hoeveelheid.

Daarnaast mag u sinds begin 2021 veel minder alcohol of sigaretten meenemen uit het VK. Om een voorbeeld te geven: uit een EU-lidstaat mag u 800 sigaretten meenemen, uit het VK is dat nu beperkt tot 200. Of 16 liter bier in plaats van 110 liter uit een EU-land en 4 liter wijn in plaats van 90.

Cash geld moet u sinds begin 2021 bij een bedrag van 10.000 euro of meer spontaan aangeven bij de douane. (Meer info over wat u mag meebrengen uit EU- en niet EU-landen vindt u hier.)

icoon van een prijskaartje

In principe zou de prijs van Britse producten in Belgische winkels niet drastisch mogen stijgen. In het handels- en samenwerkingsakkoord dat de EU en het VK op 24 december 2020 hebben gesloten, is namelijk afgesproken om geen invoertarieven en quota te hanteren. Er wordt dus min of meer op dezelfde manier handel gevoerd als voor de Brexit. Maar de kosten om producten in te voeren, worden ook zonder die invoertarieven hoger, onder meer door de douaneformaliteiten en andere administratieve verplichtingen die nu wel afgehandeld moeten worden. Het is best mogelijk dat die kosten doorgerekend worden in de prijs van het product.

icoon van een computer

Als u online kleding, schoenen of andere producten bij een Britse webshop koopt, moet u sinds begin 2021 met dezelfde douaneverplichtingen rekening houden als bij een bestelling bij bijvoorbeeld een Amerikaanse of Chinese webwinkel. In de meeste gevallen zal het koerierbedrijf die formaliteiten regelen. Hou er rekening mee dat de koerier u de administratieve kosten daarvan kan aanrekenen, afhankelijk van de waarde van de aankoop. Verder komen er nog een aantal extra kosten bij, zoals mogelijke invoerrechten en btw. Een pakje bestellen in het VK, kan u dus zeker meer kosten dan voor de Brexit.

Door de douaneformaliteiten aan beide kanten moet u er ook vanuit gaan dat uw pakje langer onderweg zal zijn dan u normaal gewend bent.

Meer info over het ontvangen en versturen van pakjes vindt u op de website van het ministerie van Financiën.

icoon van een doos

In principe niet, als het pakje aan een aantal voorwaarden voldoet: de waarde mag niet hoger zijn dan 45 euro en het moet gaan om goederen voor persoonlijk gebruik. Wat wel is veranderd: aan de buitenzijde van het pakje moet u een ingevuld douaneformulier bevestigen (een zogenoemd C23-formulier, dat u online bij Bpost of private koeriersbedrijven kan vinden).

Het kan echter zijn dat de Britse douane uw pakje toch als een commerciële zending beschouwt, ook als de ontvanger familie of een vriend is. In dat geval zal de ontvanger extra kosten moeten betalen.

Verstuurt u pakjes met een waarde hoger dan 1.000 euro, dan moet u volwaardige douaneformulieren invullen en zullen de kosten ook hoger zijn.

Meer info over het ontvangen en versturen van pakjes vindt u op de website van het ministerie van Financiën.

icoon van een gsm

Al drie jaar mag uw telecomoperator u geen extra kosten meer aanrekenen als u in een ander EU-land uw mobiele telefoon gebruikt. De Europese Unie heeft die zogenoemde roamingkosten namelijk afgeschaft. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, geldt dat verbod op extra kosten niet meer. De operatoren kunnen daarom voortaan zelf beslissen of ze die roamingkosten opnieuw aanrekenen of niet. Als ze dat doen, moeten ze gebruikers wel waarschuwen met een bericht over die hogere tarieven.

Of u meer zal moeten betalen, hangt dus af van de operator waarbij u klant bent. De grootste drie operatoren in ons land, Proximus, Orange en Telenet, hebben beslist om die kosten niet aan te rekenen. Bent u klant bij een van hen, dan verandert er voor u dus niets.

icoon van een studeerhoedje

Hier is wel het een en ander veranderd. De vrijheid van personenverkeer die we in de Europese Unie kennen, geldt sinds 1 januari 2021 niet meer in het Verenigd Koninkrijk. De Britse overheid werkt sindsdien met een op punten gebaseerd immigratiesysteem en behandelt EU-burgers voortaan op eenzelfde manier als niet-EU-burgers. De Britse overheid wil vooral mensen aantrekken die een bijdrage kunnen leveren aan de Britse economie. Wie in het VK wil wonen en werken, zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen en kan op die manier voldoende punten verzamelen. Wie genoeg punten heeft, kan een visum aanvragen.

Wil u in het VK gaan werken en een visum bemachtigen, dan zal u onder meer moeten kunnen bewijzen dat u een jobaanbieding hebt bij een bedrijf of organisatie met een licentie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat u de nodige vaardigheden voor die job hebt. Uw loon zal ook gelijk aan of hoger dan het in het VK vastgestelde minimumloon moeten zijn en u moet een zekere kennis van het Engels hebben. Zo’n visum zal u ook een duit geld kosten: tussen 600 en 1.400 pond (665 tot 1.550 euro). Daarbovenop komt nog een "gezondheidstoeslag" van ruim 600 pond per jaar, tenzij u in de gezondheidszorg werkt.

Voor de gezondheidszorg en "hoogopgeleid talent" met unieke vaardigheden waaraan in het VK een gebrek is, gelden overigens soepelere regels. En ook voor sporters gelden andere visumregels. (Meer informatie over werken in het VK vindt u hier.)

Ook als u in het VK wil gaan studeren, heeft u sinds 1 januari een studentenvisum nodig. Om een visum te krijgen, moet u kunnen aantonen dat u een aanbod hebt om in een bepaalde school te studeren, moet u Engels kunnen spreken, schrijven en begrijpen en moet u over voldoende geld beschikken om de cursus te betalen en in uw levensonderhoud in het VK te voorzien. Uw visum moet voor uw vertrek naar het VK aanvaard zijn. Een studentenvisum kost 348 pond (385 euro). (Meer informatie over studeren in het VK vindt u hier.)

icoon van een boek

Neen. Het Verenigd Koninkrijk heeft beslist om uit het Europese Erasmusprogramma voor uitwisseling van studenten te stappen, omdat het dat programma te duur vindt. Dat betekent dat Belgische studenten sinds begin 2021 niet meer via Erasmus in het VK kunnen studeren. De Britse premier Boris Johnson wil wel een eigen uitwisselingsprogramma op poten zetten, om Britse studenten in het buitenland te laten studeren, ook buiten Europa. Eens dat nieuwe Britse uitwisselingsprogramma op punt staat, wanneer is nog niet duidelijk, zullen ook Belgische studenten mogelijk weer in het VK kunnen gaan studeren. Maar wellicht onder andere en misschien minder gunstige voorwaarden dan via Erasmus.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 31 december 2020. Dit is een herziene versie, naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het brexitreferendum.

Meest gelezen