Videospeler inladen...

George Blake (98) is overleden, Britse dubbelspion die in jaren 50 informatie naar Sovjet-Unie lekte

In Rusland in hoofdstad Moskou is George Blake overleden. Blake is een vroegere dubbelspion en "mol" binnen de Britse buiteninlichtingendienst, die in de jaren 1950 spioneerde voor de geheime dienst KGB van de Sovjet-Unie. Dat hebben de Russische persagentschappen gemeld. Hij werd 98 jaar. Het leven van Blake leest als dat van een spionageroman. 

De in Rotterdam geboren George Blake, zoon van een Nederlandse moeder en Britse vader, was een voormalig lid van het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1942 verhuisde hij naar Engeland en ging daar later aan de slag als agent voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 tijdens de Koude Oorlog. 

Als geheim agent werd hij naar Korea gestuurd. Maar tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) kwam Blake in de gevangenis terecht. 
Blake bood zijn diensten aan de Sovjets aan, nadat hij getuige was geweest van Amerikaanse bombardementen op de burgerbevolking in Korea.

(Lees verder onder de foto)

George Blake

Onthulde bestaan tunnel Oost-Berlijn

Blake verstrekte de namen van heel wat agenten aan de KGB en onthulde het bestaan van een geheime tunnel in Oost-Berlijn die gebruikt werd om de Sovjets te bespioneren.

In 1961 werd Blake ontmaskerd na een aanklacht door een Poolse dubbelagent, in Groot-Brittannië werd hij veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf. Maar vijf jaar later wist hij uit de gevangenis te ontsnappen via een touwladder met hulp van zijn celgenoten . Terwijl hij op de vlucht was, slaagde Blake erin om via de Duitse Democratische Republiek (DDR) het IJzeren Gordijn over te gaan om voor altijd in het oosten te blijven.

Bekijk hier enkele beelden van dubbelspion George Blake (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ontvangen als held in Rusland

In Moskou werd hij als held ontvangen en kreeg hij onder meer van de Russische inlichtingendiensten de rang van kolonel. Ondanks de val van de Sovjet-Unie waaraan hij zijn leven had gewijd, heeft hij nooit spijt gehad van zijn daden. Hij bleef zijn leven lang in Rusland wonen. 

George Blake was het laatste overlevende lid van een beroemde generatie Britse dubbelspionnen, de 'mollen' die de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog had weten te rekruteren.

Meest gelezen