Nicolas Maeterlinck

Eerste lading van Pfizer-vaccins aangekomen in UZ Leuven: "We zijn er helemaal klaar voor"

De eerste lading van ongeveer 10.000 coronavaccins van Pfizer/BioNTech is vanmorgen aangekomen in UZ Leuven. Maandag worden de eerste Belgen gevaccineerd. "Dit is een mooi kerstgeschenk", zegt Thomas De Rijdt, diensthoofd van de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. "Alles is in gereedheid gebracht. We zijn er helemaal klaar voor."

Vanmorgen om 9 uur kwam de eerste lading met coronavaccins van Pfizer/BioNTech aan in UZ Leuven. Het ging om een sterk beveiligd transport, vertrokken vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs, in de provincie Antwerpen. Het gaat om 9.750 vaccins, verdeeld over 10 pakketten met elk 975 vaccins. Ze moeten onder het vriespunt bewaard worden, op -75 graden, en zijn na hun aankomst in de ultravriezer geplaatst.

Bekijk hieronder hoe de eerste dosissen van het coronavaccin geleverd werden in UZ Leuven (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"De 9.750 vaccins werden in twee verzegelde shipperboxen aangeleverd", zegt Thomas De Rijdt, diensthoofd van de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. "Wij hebben eerst gecontroleerd of ze intact waren, dat was het geval, we hebben de levering aanvaard en onmiddellijk in onze diepvriezer met ultralage temperaturen geplaatst. Alles is goed verlopen."

Maandag zullen de eerste vaccins toegediend worden aan bewoners van drie woonzorgcentra in ons land. De vaccins moet daarvoor eerst ontdooid worden. Dat proces wordt morgenmiddag rond 13 uur opgestart. "Dat is niet moeilijk, het vraagt alleen tijd en voorzichtigheid", zegt De Rijdt.

De vaccins worden verplaatst naar een koelkast met een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. Vanaf dat moment zijn ze nog vijf dagen te bewaren in een koelkast. Eens ontdooid worden ze verdeeld en klaargemaakt voor een transport met actieve koeling. De vaccins worden samen met de spuiten, de naalden en het oplosmiddel om het vaccin in op te lossen, naar de woonzorgcentra overgebracht.

Jan Gerits staat aan het UZ Leuven en geeft meer uitleg in "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

(artikel gaat voort onder de foto's)

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

"We zijn er helemaal klaar voor"

"De afgelopen weken en maanden hebben we met ons team heel hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen", zegt Thomas De Rijdt, diensthoofd van de ziekenhuisapotheek van het UZ Leuven. "Vandaag was de grote test, en ik kan zeggen dat we met grote glans geslaagd zijn. Alles is in gereedheid gebracht, wij zijn er helemaal klaar voor."

"Vaccinatie is een belangrijke stap in het overwinnen van het virus. We leven al maanden met allerlei voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, een mondmasker dragen... Een vaccin is een volgende stap om het virus te helpen verslaan. In korte tijd hebben we wereldwijd veel vooruitgang geboekt om een vaccin te kunnen aanbieden op een veilige manier."

"Het UZ Leuven is vereerd dat we als eerste hubziekenhuis en als eerste symbolische verdeelplaats gekozen zijn", zegt De Rijdt. "Het is een bekroning van al ons harde werk de voorbije maanden. We stellen graag al onze kennis en kunde ter beschikking." De komende maanden zullen 41 hubziekenhuizen voor de verdere verdeling van de vaccins zorgen.

(artikel gaat voort onder de foto's)

Maandag eerste vaccinaties in woonzorgcentra

De eerste vaccinaties in ons land gebeuren dus maandagvoormiddag. In elk van de drie regio's worden de bewoners van één woonzorgcentrum ingeënt. Ongeveer 500 van de 10.000 vaccins die zaterdag geleverd zijn, zijn voorbehouden voor die centra.

Jos Hermans (96) zal de eerste Vlaming zijn die het vaccin krijgt, hij verblijft in het woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs-Sint-Amands. In Brussel wordt het eerste vaccin toegediend in het woonzorgcentrum Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe, in Wallonië in het woonzorgcentrum La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen.

Een tweede pilootfase staat gepland voor 30 december. Als alles goed gaat op 28 december, zullen woensdag de bewoners van vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant gevaccineerd worden. Het gaat om 't Spelthof in Binkom, Armonea De Wyngaert in Rotselaar, Edouard Rémy in Leuven en Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem.

Meest gelezen