Migranten op zee gered door Turkije, het land beschuldigt Griekenland al langer van 'pushbacks'.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Griekse marine sleept migranten terug naar zee

Er zijn opnieuw beelden opgedoken van de Griekse marine die bootvluchtelingen op een vlot in zee sleept. Het incident werd gefilmd vanuit een helikopter. De Duitser Erik Marquard, die lid is van het Europese Parlement, heeft de beelden op Twitter gezet. Griekenland werd al vaker beschuldigd van het uitvoeren van zogenaamde "pushbacks", ook de Europese grenswacht Frontex zou hen daarbij helpen.

De beelden zouden op 24 december gemaakt zijn vanuit de lucht. In de korte video op Twitter is een patrouilleschip te zien van de Griekse marine. Je ziet dat er mensen van het schip op een reddingsvlot worden gezet. Het vlot is overdekt. Daarna sleept een kleiner bootje het vlot verder de zee op en laat het daar achter.

Je ziet op de beelden dat er mensen op het vlot zitten dat op volle zee achtergelaten wordt. Het is niet duidelijk te zien om hoeveel mensen het exact gaat. Het is ook niet bekend wat er uiteindelijk met de migranten en vluchtelingen is gebeurd. 

(Lees verder onder de tweet)

Eerder beschuldigd van "pushbacks"

Griekenland is al eerder beschuldigd van deze"pushbacks", die duidelijk in strijd zijn met het internationaal recht . Er zijn ook al eerder beelden opgedoken van deze praktijken. Bovendien zou Frontex, de Europese grenswacht, de Grieken daarbij helpen. Dat publiceerde een team van onderzoeksjournalisten van onder meer Bellingcat en Der Spiegel eerder dit jaar.

In het rapport concludeerde het team dat Frontex onder meer golven op zee maakt zodat de mirgantenboten worden teruggedreven uit Griekse naar Turkse wateren. Bovendien geeft Frontex de overtredingen die de Grieken maken met deze "pushbacks" vaak niet aan. 

Verschillende mensenrechtenorganisaties protesteren al langer tegen deze illegale praktijken en vragen aan de Europese Unie om strenger op te treden tegen Griekenland. Maar Griekenland ontkent dat ze vluchtelingen en migranten op volle zee zet en hen daar achterlaat. De Griekse overheid meldt wel dat er minder boten aankomen op de Griekse eilanden. 

Migranten op zee gered door Turkije, het land beschuldigt Griekenland al langer van 'pushbacks'.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen