Pixabay

Kappers en schoonheidsspecialisten vaker besmet dan andere beroepen

Kappers en schoonheidsspecialisten raakten in het najaar opvallend vaker besmet met het coronavirus dan personen met andere beroepen. Dat blijkt uit een expertenadvies, waarop de federale regering zich baseert om de sector nog niet te heropenen.

Het expertenadvies, dat Het Laatste Nieuws kon inkijken, verwijst naar cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) die aangeven dat kappers en schoonheidsspecialisten opvallend vaker besmet zijn geraakt dan andere beroepsgroepen. In week van 19 oktober bijvoorbeeld lag de besmettingsgraad bij schoonheidsspecialisten 70 procent hoger dan het gemiddelde van alle sectoren.

Bovendien zijn kapperszaken en schoonheidssalons vaak een plek waar besmette mensen in de dagen voor hun positieve test nog geweest zijn. Zeker voor zestigplussers is dat het geval. Dat blijkt dan weer uit cijfers van het Vlaamse contactonderzoek.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het rapport haalt ook specificieke risico's aan waaraan deze sector is blootgesteld. Haardrogers bijvoorbeeld die de viruspartikels makkelijker kunnen verspreiden. Of het feit dat een mondmasker dragen niet bij elke handeling mogelijk is, bijvoorbeeld bij een barbier of een visagist. Dat mensen in een kapperszaak of een schoonheidssalon vaak lange tijd samenzitten, vormt ook een grotere risico. "Het zijn beroepen waarbij men heel kort tegen het hoofd van een andere persoon komt. En dan is het vanzelfsprekend dat het risico hoger is om virussen over te dragen", zegt viroloog Marc Van Ranst die het rapport mee heeft opgesteld.

Ludovic Beckers van de Belgische Beauty Federatie, de federatie van onder meer kappers en schoonheidsspecialisten, is niet te spreken over het expertenadvies. "Men kan cijfers voorleggen die men wil. Er zijn heel veel plaatsen waar besmettingen plaatsvinden. Denk aan scholen, het voetbal, shoppingcentra. Als we daar onderzoek naar zouden doen, dan ben ik er zeker van dat de besmettingsgraad veel hoger zal liggen dan bij ons. Momenteel maakt men onze sector echt kapot. De manier waarop men onze sector aan de schandpaal genageld heeft, is ongezien."

Meest gelezen