Videospeler inladen...

Politie legt bijeenkomst in synagoge stil: Joodse gemeenschap betwist wetsovertreding, maar is dat terecht?

De Antwerpse politie heeft vanavond een bijeenkomst in een synagoge stilgelegd. De 77 aanwezigen werden naar huis gestuurd. Volgens de politie mogen de volwassenen onder hen zich aan een corona-pv verwachten. De Joodse gemeenschap voelt zich geviseerd en verwijst naar een arrest van de Raad van State waaruit zou moeten blijken dat de bijeenkomst niet in strijd was met de coronaregels. Navraag bij die Raad van State leert dat het hier gaat om een interpretatie van een arrest van eerder deze week.

In de synagoge in de Van Spangenstraat in Antwerpen waren 47 volwassenen en 30 kinderen aanwezig. "De volwassenen zijn geïdentificeerd voor de verdere afhandeling", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. De politie kon de synagoge met toestemming binnen en heeft de bijeenkomst laten stopzetten.

Iedereen wil zijn geloof blijven belijden. Als het niet collectief kan met 17 mensen is dat zo, maar het kan ook nog op individuele basis

David Braun (Forum der Joodse Organisaties)

Dat de aanwezige volwassenen een boete boven het hoofd hangt, stuit op onbegrip bij advocaat David Braun, die ook woordvoerder is van het Forum der Joodse Organisaties. Volgens hem zijn er bij collectieve erediensten in de synagoge maximaal 15 gelovigen aanwezig, zoals bepaald in het arrest van  de Raad van  State van  eerder deze week. "Iedereen wil zijn geloof blijven belijden. Als het niet collectief kan met 17 mensen is dat zo, maar het kan ook nog op individuele basis", zegt Braun. 

Op de sabbat gaan veel gelovigen naar de synagoge. "Op sabbat is het moeilijk om de collectieve eredienst te laten plaatsvinden, omdat zoveel mensen hun geloof willen belijden, en is het dus op individuele basis geweest", zegt David Braun nog. Als die individuele gelovigen anderhalve meter afstand van elkaar houden en een mondmasker dragen, verloopt alles volgens hem volgens de coronaregels.

De Joodse gemeenschap voelt zich geviseerd. Volgens David Braun treedt de politie steeds vaker proactief op.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is dus geen enkele uitzondering toegestaan

Reactie Raad van State

"Het klopt dat de Raad van State het MB over gebedsvieringen had verworpen, maar dat ging over het aantal aanwezigen", luidt de reactie vanop het kabinet Binnenlandse Zaken. "Het ministerieel besluit had het over 5 en dat is bijgesteld naar 15. Daar was de Raad het mee eens. Deze week zijn pastoors naar de Raad van State getrokken om een uitzondering te krijgen, maar dat is verworpen. En dus is er niks gewijzigd: maximaal 15 personen aanwezig."

Bij de Raad van State zelf horen we een gelijkaardige reactie. "Er was gevraagd om het besluit over de eredienst met een maximum van 15 personen, te schorsen, maar daar is de Raad niet op in gegaan. En dus is er ook geen enkele uitzondering toegestaan. Verder wil de Raad op geen enkele manier ingaan op mogelijke interpretaties die worden gegeven aan een bepaald arrest."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met de reactie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V):

Videospeler inladen...

Meest gelezen