Enkele dagen geleden stond de tarmac van de luchthaven van Manston propvol vrachtwagens. Intussen zijn ze allemaal weg.
AFP or licensors

Luchthaven Manston weer vrachtwagenvrij, maar files in Zuid-Engeland nog niet voorbij: "Vandaag nog niets opgeschoven"

Op de luchthaven van Manston, nabij Ramsgate in het zuidoosten van Engeland, zijn alle vrachtwagens die daar de voorbije week geblokkeerd stonden, weer kunnen vertrekken. Dat meldt de BBC. Maar nog steeds staan meer dan 1.500 vrachtwagens in de file om het Kanaal over te steken.

Door een algemeen reisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk naar onder meer ons land en Frankrijk, stonden de voorbije week duizenden vrachtwagens geblokkeerd in het zuidoosten van Engeland. Dat reisverbod was een gevolg van een nieuwe variant van het coronavirus die in Engeland was opgedoken en veel besmettelijker zou zijn.

Het leverde hallucinante beelden op van ellenlange files in de buurt van Dover en een volgepropte tarmac op de luchthaven van Manston, nabij Ramsgate, waar vrachtwagens op ferry's naar België kunnen rijden. De chauffeurs waren er verstoken van sanitaire voorzieningen en hadden vaak maar een beperkte hoeveelheid eten bij zich.

Sinds 23 december worden de vrachtwagens weer toegelaten op Europese bodem, als ze hier hun woonplaats hebben en als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Op die manier is de drukte de voorbije dagen langzaamaan afgenomen. Volgens BBC-journalist Simon Jones zijn alle vrachtwagens intussen weg van de luchthaven in Manston. Onderstaande foto moet dat aantonen.

Alles bij elkaar zouden intussen al meer dan 15.500 coronatests zijn afgenomen bij de wachtende vrachtwagenchauffeurs. Het Britse leger heeft daarbij geholpen. Volgens de BBC zouden 36 mensen positief getest hebben. Hoewel de luchthaven van Manston weer vrachtwagenvrij is, zijn nog niet alle files weggewerkt. Volgens de BBC zouden nog meer dan 1.500 vrachtwagens staan aan te schuiven om het Kanaal over te steken.

Woensdag ben ik niets opgeschoven, donderdag 9 kilometer en gisteren maar 1 kilometer. En nu sta ik nog stil.

Kristof Vorsselmans, Vlaamse vrachtwagenchauffeur

Daar staan ook nog altijd Vlaamse chauffeurs tussen, zoals Kristof Vorsselmans, die bevestigt dat de ellende nog niet voorbij is. "Voor mij staat een hele rij camions zover je kan zien en achter mij staan ook nog heel veel camions." Vorsselmans staat er al sinds woensdag in de file en is sindsdien nog niet echt veel opgeschoten. "Woensdag ben ik niets opgeschoven, donderdag 9 kilometer en gisteren maar 1 kilometer. En nu sta ik nog stil. Het is al 4 dagen zo en nu begint het toch wel zwaar door te wegen."

Chris Beukelaers heeft meer geluk. Hij is sinds gisteravond weer thuis en is opgelucht. "Het was heel hard. Je kon niet slapen uit schrik dat je je plaats kwijtraakt. Iedereen wil naar huis daar. Iedereen wil daar weg, want uiteindelijk hebben ze ons in gevangenschap gehouden. Uiteindelijk zijn er mensen gekomen die zelfs eten over de draad gooiden naar de chauffeurs, omdat zij niet naar de chauffeurs konden en de chauffeurs niet naar buiten konden. Het was echt onmenselijk."

Meest gelezen