Storm Bella is in de namiddag gaan liggen, "Komende weken zien er rustig uit", zegt weerman Bram Verbruggen

Storm Bella heeft vanmorgen ons land bereikt en is in de loop van de dag van west naar oost getrokken. De storm ging gepaard met hevige rukwinden en felle regenbuien. In de loop van de namiddag is de kracht van de storm afgenomen. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk heeft de storm flink huisgehouden. In ons land heeft Bella een recordhoeveelheid windenergie opgeleverd.

"Er valt ook heel veel regen, tot 20 liter water per vierkante meter", zei weerman Frank Deboosere vanmorgen. "Als die neerslag in de loop van de dag in de Ardennen arriveert wordt dat sneeuw en smeltende sneeuw. Er kan tot 20 centimeter sneeuw vallen." Door de forse wind is er ook gevaar voor extra sneeuwophopingen. 

Het nummer 1722 is geactiveerd. De brandweer heeft een paar honderd meldingen van omgevallen bomen of losgewaaide gevelbekleding en wateroverlast gekregen, maar er is geen sprake van zware schade of gewonden.

Op het einde van de namiddag werd het stilaan droger en zwakte de wind af.

Bekijk hieronder het interview met weerman Bram Verbruggen:

Videospeler inladen...

In het voorjaar van 2020 trokken er verschillende stormen over ons land heen, maar de komende weken zien de weerkaarten er rustig uit zegt weerman Bram Verbruggen: "De komende twee weken zien we niet echt stormen onze richting uitkomen, dus het wordt wat rustiger. Het wordt wel koud met af en toe winterse buien."

Storm woedt ook in VK en Frankrijk

Bella heeft overstromingen veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk. In Wales en Engeland werden windsnelheden gemeten tot 100 kilometer per uur. Meer dan 1300 mensen zijn geëvacueerd op een aantal plaatsen in het centrum van Engeland. 

Ook op de noordwestelijke kusten van Frankrijk heeft de storm Bella flink huisgehouden, met felle wind en regen. Door het hevige stormweer voeren de veerboten tussen Dover en Calais gedurende een tijdje niet uit.

In heel Nederland geldt vandaag code geel vanwege zware windstoten. Op verschillende plaatsen was er verkeersoverlast door omgewaaide bomen. Er moesten ook een aantal coronateststraten worden gesloten. 

Bekijk: storm Bella raast over Wales en Engeland

Videospeler inladen...

Maar ook een jaarrecord aan windenergie

Storm Bella heeft niet alleen ellende veroorzaakt. Gisteren hebben de windmolens in ons land 3,80 gigawattuur aan stroom geproduceerd. Dat is de grootste hoeveelheid dit jaar.  "In mei hadden onze windmolenparken als eens 3,20 gigawatt geproduceerd, maar gisteren hebben ze een jaarrecord bereikt", bevestigt Marie-Laure Vanwanseele van hoogspanningsnetbeheerder Elia.  

Vanwanseele voegt er meteen aan toe dat het record gerelativeerd moet worden. "De afgelopen maanden zijn er heel wat nieuwe windmolens bijgekomen, met onder meer 2 nieuwe parken op zee. Als je de capaciteit uitbreidt, is het logisch dat er meer stroom geproduceerd wordt. Zeker als het hard waait."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen