AFP or licensors

Liveblog: Sneller vaccineren door anders te vaccineren? UZ Leuven maakt eerste vaccins klaar voor transport

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme moet worden bekeken of de vaccinatiecampagne niet kan worden versneld door eerst meer mensen één dosis toe te dienen, terwijl het herinneringsvaccin pas veel later zou worden toegediend. De start van vaccinaties bij jongeren in ons land ligt momenteel ergens in de zomervakantie, maar Van Damme wil er alles aan doen om dat te vervroegen, afhankelijk van de goedkeuring en de levering van vaccins. Het UZ Leuven heeft alvast de eerste vaccins uit de zogenoemde ultravriezer gehaald. Intussen blijven de coronacijfers in ons land op weekbasis dalen. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers: aantal bevestigde besmettingen gaat achteruit

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in ons land daalt nog verder. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nemen af. Voor het eerst sinds 20 oktober liggen er minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg. Het aantal dagopnames was het laagste sinds 5 oktober. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 20 tot 26 december werden elke dag gemiddeld 157 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 16 procent: de week daarvoor (13 tot 19 december) waren er gemiddeld 187 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, zaterdag 26 december, werden 87 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het laagste aantal op dagbasis sinds 5 oktober,  toen moesten 87 patiënten in het ziekenhuis opgenomen worden. 65 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 2.287 coronapatiënten in het ziekenhuis. 494 onder hen liggen op intensieve zorg. Het is de eerste keer sinds 20 oktober dat er minder dan 500 patiënten op intensieve zorg liggen (486 op 20 oktober, red). 286 patiënten hebben beademing nodig.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens blijft dalen. In de week van 17 tot en met 23 december overleden elke dag gemiddeld 87 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 december overleden elke dag gemiddeld 98 mensen.
  • Tussen 17 en 23 december werden per dag gemiddeld 2.319 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor (10-16 december).
  • Tussen 17 en 23 december werden dagelijks gemiddeld 37.300 tests afgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor (10-16 december). De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 7,4. Dat betekent dat iets meer dan 7 op de 100 afgenomen testen positief waren.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

Videospeler inladen...

Beter trager en goedkoper dan sneller en duurder?

De voorbije dagen weerklinkt kritiek dat ons land wel wat laat begint te vaccineren tegen het coronavirus. En zal die  vaccinatiecampagne niet véél te lang duren? Die ongerustheid is niet helemaal terecht, vinden Europaspecialist Hendrik Vos (UGent) en vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).

Lees hieronder het artikel.

Uitbraak met 17 besmettingen in woonzorgcentrum in Maaseik

In het woonzorgcentrum De Maaspoorte in Maaseik is er een corona-uitbraak vastgesteld met voorlopig al 17 besmettingen. Dat meldt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) van Maaseik. "Zaterdag kregen we melding dat een bezoekend familielid besmet bleek met COVID-19",; aldus Tollenaere. "Onze bewoner werd getest en die bleek zelf ook positief."

"Nauwe contacten, bestaande uit andere bewoners, kregen een sneltest en zaterdag was er nog eentje positief. Zondag kregen andere bewoners de test met de wisser. Nu staat de teller van positief geteste bewoners op 17", zegt Tollenaere.

Nadat de eerste besmetting zaterdag aan het licht kwam, werd één afdeling voor bezoek gesloten. De positieve bewoners gingen in de isolatie-afdeling, waar ook het zorgpersoneel extra beveiligd werd.

   Eén bewoner is intussen al naar het ziekenhuis in Maaseik overgebracht. 

Honderden Britten ontvluchten quarantaine in Zwitsers skioord

Honderden Britten zijn in de nacht van zaterdag op zondag het Zwitserse skioord Verbier ontvlucht. De Britten zaten er in quarantaine. Zwitserland legde op 20 december al het luchtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk stil en legde iedereen die sinds 14 december het land vanuit het VK was binnengekomen een tiendaagse quarantaine op. Op die manier wil de regering voorkomen dat de nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus die onder meer in het VK rondgaat, zich ook verder in Zwitserland verspreidt.

Een flinke streep door de rekening van de wintertoeristen die al enkele dagen de skipistes aan het verkennen waren. Honderden Britten zagen die quarantaine kennelijk niet meer zitten en zijn nu het skioord ontvlucht. Hoteluitbaters in Verbier vonden zondagochtend de aan de hotelkamerdeuren gedeponeerde ontbijtschotels onaangeroerd terug. "Ik begrijp de woede van die mensen", aldus Jean-Marc Sandoz, woordvoerder van de gemeente Bagnes, waartoe Verbier behoort. "Gezinnen met kleine kinderen zagen zich plots vastgezet op een ruimte van 20 vierkante meter. Dat was niet uit te houden." Intussen is duidelijk dat sommige Britten naar buurland Frankrijk zijn vertrokken.

Verbier is een populair skioord bij de Britten. Een vijfde van de wintergasten in het ongeveer 9.000 inwoners tellende Verbier komt traditioneel uit Groot-Brittannië. Door alle quarantaineheisa heeft het skioord nu het etiket gekregen van “coronahotspot”, waardoor ook veel Zwitsers afhaken voor hun skivakantie. "Een van onze zwartste weken", luidt het in de gemeente.

AFP or licensors

Vrees voor nieuwe besmettingsgolf in de VS

De vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci waarschuwt dat de coronapandemie na de kerstvakantie nog harder kan toeslaan in de VS. Omdat veel Amerikanen rond Kerstmis op reis zijn gegaan maakt hij zich zorgen over een nieuwe golf van besmettingen. Afgelopen woensdag stapten bijna 1,2 miljoen mensen in het vliegtuig, het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de pandemie.

Het zorgsysteem in de Verenigde Staten kan een "kritiek punt" bereiken, zei Fauci aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Gemiddeld liggen er dagelijks zo'n 120.000 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis.

Na de vakantie rond de feestdag Thanksgiving, vorige maand, sloeg het virus in december ook harder toe in de VS, met meer dan 200.000 nieuwe gevallen en soms meer dan 3.000 doden per dag.

Nu al 23 doden door corona-uitbraak in Mols woonzorgcentrum

In woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol blijft het dodental verder oplopen. Sinds vrijdag zijn er nog eens vijf bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn nu al 23 dodelijke slachtoffers geteld. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen van burgemeester Wim Caeyers (CD&V) van Mol.

Twee weken geleden is in het woonzorgcentrum een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Enkele dagen daarvoor had een hulpsint de rusthuisbewoners bezocht. Hij wist toen nog niet dat hij besmet was met het coronavirus. De man bleek achteraf ook een superverspreider te zijn.

Uit analyse van de virusstalen blijkt dat het merendeel van de besmette bewoners en het personeel dezelfde virusvariant hebben als de hulpsint. Toch kan volgens deskundigen niet met 100 procent zekerheid gezegd worden dat hij deze stam in het woonzorgcentrum geïntroduceerd heeft. De man kwam namelijk als vrijwilliger regelmatig in het woonzorgcentrum en kan dus ook zelf door een bewoner of personeelslid besmet zijn geraakt.

Brusselse politie-agenten geven slechte voorbeeld met niet-coronaproof kerstfeestje

De politiezone Brussel-West is een intern onderzoek gestart naar enkele agenten die de coronaregels overtreden hebben. De agenten hadden een kerstfeestje gehouden in een refter van de politiezone en droegen geen mondmasker. Ook zaten ze dichter dan anderhalve meter van elkaar. 

Een foto van het feestje op de sociale media heeft hen de das omgedaan. "Het ging om minstens 5 agenten die we nu proberen te identificeren", zegt politiewoordvoerster Cécile Kruczynski. "De betrokken krijgen een coronaboete en riskeren ook een administratieve sanctie."

1.000 vaccins mogelijk onbruikbaar in Duitsland door te hoge temperatuur tijdens vervoer

In Duitsland heeft de verdeling van de eerste ladingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin en het vaccineren ermee vertraging opgelopen, nadat is gebleken dat zowat 1.000 doses mogelijk bij een te hoge temperatuur zijn vervoerd.

Medisch personeel in het district Lichtenfels, in het noorden van de deelstaat Beieren, ontdekte dat de temperatuur in een koelbox was opgelopen tot 15 graden Celcius. Volgens de voorschriften van de ontwikkelaars van het vaccin zouden de doses bij een temperatuur van maximaal 8 graden vervoerd moeten worden.

Volgens een woordvoerder van de lokale overheid in Lichtenfels zijn 1.000 doses nu mogelijk onbruikbaar. De autoriteiten in Lichtenfels en een aantal andere districten wachten nu op informatie van BioNTech om daar uitsluitsel over te krijgen.

Israël voor de derde keer in lockdown

Israël is begonnen aan een zo goed als volledige lockdown, en dat voor de derde keer. Het land gaat voor minstens twee weken op slot om de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus een halt toe te roepen. 

Israëli's mogen niet verder dan 1 kilometer van hun woning weg. De meeste winkels zijn gesloten, tenzij voor leveringen. Beroepssectoren die geen publiek ontvangen, mogen maar de helft van hun personeel op de werkvloer verwelkomen. Wie uit het buitenland terugkeert, moet in quarantaine in hotels die door de autoriteiten aangewezen zijn.

Tegelijkertijd loopt een ambitieus vaccinatieprogramma. Premier Benjamin Netanyahu wil binnen de maand een kwart van de bevolking een prik laten toedienen. Dat komt neer op 150.000 mensen per dag die ingeënt worden. Israël telt 9 miljoen inwoners. 

Meest gelezen