Kid Candy via Pexels

Mysterieuze lichtflits en knal in Pajottenland was geen meteoor, maar wat dan wel?

Honderden mensen hebben gisteravond een lichtflits en luide knal waargenomen in Lennik. Al snel dachten inwoners aan een meteoor. Maar dat is onmogelijk, zegt Philippe Mollet van de Volkssterrenwacht Mira. Maar wat was het dan wel? 

De lichtflits en luide knal werden waargenomen in Eizeringen, een deelgemeente van Lennik, maar was tot in Roosdaal, Gooik en Dilbeek te zien en te horen. Een opvallend fenomeen, en al snel werd op sociale media gesproken over een meteoor. 

Dat denkt ook de burgemeester van Lennik Irina De Knop (LB). "Die knal was zo oorverdovend luid dat ik dacht dat er een ongeluk in de buurt gebeurd was", zegt ze. "De politie en brandweer kregen geen schademeldingen binnen en de oorzaak van de knal blijft hoogst onduidelijk. Er is sprake van een meteoor, maar daarvoor moet wel nog bewijs geleverd worden. Het was alleszins iets dat we hier nog niet meegemaakt hebben.” 

Als het om een meteoor zou gaan, zitten er tientallen seconden of zelfs minuten tussen de flits en de knal. Dat was niet het geval

Philippe Mollet, Volksterrenwacht Mira

Maar een meteoor is uitgesloten, verduidelijkt Philippe Mollet van de Volksterrenwacht Mira in Grimbergen. "We hebben heel wat meldingen binnen gekregen van mensen die de flits hadden gezien, en meteen ook de knal hoorden. Als het om een meteoor zou gaan, zitten er tientallen seconden of zelfs minuten tussen die twee. Omdat die op honderden kilometers van de aarde is verwijderd. Een beetje zoals je eerst de bliksem ziet, en dan de donder pas hoort." 

Wat het fenomeen dan wel was, blijft voorlopig een mysterie. Mollet: "Dat is de moeilijkheid in dit verhaal. Je kan zeggen wat het niet is, maar daarmee los je het raadsel niet op. Hopelijk wordt het verhaal nu zo bekend, dat er toch iemand kan vertellen wat het was. Maar als het zich niet in de ruimte afspeelt, kunnen wij niet verder helpen." 

Meest gelezen