Robotland

Opening pretpark Robotland in oude douaneloods in Essen

In een oude douaneloods van de NMBS in Essen is zondag officieel een nieuw pretpark geopend. Vanaf maandag is Robotland ook toegankelijk voor het grote publiek. "Het voelt speciaal om een park vol technologie onder te brengen in een loods uit 1902", vertelt Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

Het nieuwe themapark in Essen werd in het leven geroepen door ondernemer Luc Van Thillo. "Hij wil kinderen warm maken voor technologie", zegt Diependaele. "Je komt in het park zowel robots tegen als allerlei technologische elementen. Je kan bijvoorbeeld met een graafmachine werken of in een vliegsimulator zitten."

Het park werd geopend in een oude douaneloods. "Vroeger lagen er twee sporen in de loods, waardoor je van de ene naar de andere wagon kon overladen", vertelt Diependaele. "Zo deed de douane controles op wat er in- en uitgevoerd werd."

Lichtdoorlatende zonnepanelen

De restauratie van het gebouw werd heel zorgvuldig gedaan en kostte 3.4 miljoen euro. "We hebben in het dak lichtdoorlatende zonnepanelen geïnstalleerd", zegt Diependaele. Op die manier heb je nog daglicht in de loods, maar wordt er tegelijkertijd ook energie opgewekt. Dat is echt revolutionair."

We willen de mensen een vooruitzicht geven in deze donkere tijden

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Erfgoed

De opening van het pretpark werd al twee keer uitgesteld. "We zijn blij dat het pretpark open is. het is enorm belangrijk om de mensen wat vooruitzicht te geven en wat licht aan het einde van de tunnel te tonen. We willen aantonen dat het met de nodige veiligheidsmaatregelen toch mogelijk is om met jongeren iets te gaan doen en ontdekken in deze tijd", klinkt het.

Meest gelezen