AFP or licensors

Presidentsverkiezingen Niger: primeur met eerste democratische machtswissel, "Dit zal mijn grootste prestatie zijn"

In Niger worden presidentsverkiezingen gehouden. Het zou de eerste democratische machtswissel worden na een verleden van opeenvolgende staatsgrepen. De huidige president Mahamadou Issoufou staat na twee ambtstermijnen zijn macht op een vreedzame manier af. "Dit zal mijn grootste prestatie zijn", aldus de president. De gedoodverfde opvolger is zijn rechterhand Mohammed Bazoum.

In het West-Afrikaanse land Niger trekken zo’n 7,4 miljoen kiezers naar de stembus. Tussen 8 uur en 19 uur lokale tijd, kunnen ze hun stem uitbrengen. Al is er weinig enthousiasme bij de 23 miljoen inwoners. Het gaat nochtans om een primeur, het land zal namelijk zijn eerste democratische machtswissel kennen. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het land er nooit in geslaagd twee verkozen presidenten elkaar te laten opvolgen. Ook de huidige president Mahamadou Issoufou benadrukt trots die verwezenlijking.

 "De macht in 2021 overdragen aan een democratisch gekozen opvolger (...) dit zal mijn grootste prestatie zijn. Het zal een primeur zijn in de geschiedenis van ons land", zei een tevreden president daarover.

(Lees verder onder de foto)

President Mahamadou Issoufou, nadat hij zijn stem heeft uitgebracht
AFP or licensors

Macht binnen hetzelfde kamp

De macht blijft binnen hetzelfde kamp, want de grote favoriet om Issoufou op te volgen is Mohammed Bazoum, zijn rechterhand. De 60-jarige Bazoum nam afgelopen zomer ontslag als minister van Binnenlandse Zaken om zich te kunnen focussen op de presidentsverkiezingen. Hij hoopt op een vlotte overwinning. 

Bazoum benadrukt ook dat de macht binnen hetzelfde kamp blijft. Zo luidt een van de slogans van zijn campagne: "Après nous, c'est nous".  Hij vertrouwt op een goede afloop. De huidige regeringspartij heeft namelijk ook een overweldigende overwinning behaald bij de lokale verkiezingen van 13 december, en daar voelt Bazoum zich erg gesterkt door.

(Lees verder onder de foto)

Favoriet Mohammed Bazoum
AFP or licensors

Bazoum belooft in zijn campagne dat hij zich zal focussen op veiligheid en onderwijs, in het bijzonder de toegang voor jonge meisjes. In Niger krijgen de vrouwen namelijk gemiddeld 7,6 kinderen per vrouw. Dat is het hoogste aantal ter wereld. 

Kritiek: "Corruptie"

Er is ook kritiek te horen. Zo haalt de activist Moussa Tchangari aan dat er meer nodig is om van een democratie te spreken dan enkel een democratische machtsoverdracht. "Dat de president zich terugtrekt is de norm, maar er moeten ook nog andere normen gerespecteerd worden". Volgens Tchangari worden "vrijheden en rechten" niet gerespecteerd. "Wij activisten hebben al in de gevangenis gezeten en demonstraties zijn vaak verboden", zegt hij nog.  Opposanten wijzen ook op corruptie in het land.

(Lees verder onder de foto)

Leden van de onafhankelijke kiescommissie in Niger (CENI)
AFP or licensors

Wij activisten hebben al in de gevangenis gezeten en demonstraties zijn vaak verboden

Activist Moussa Tchangari

Er zijn zo’n 30 presidentskandidaten die zich geroepen voelen om deze uitdagingen aan te pakken, waaronder twee voormalige presidenten en twee voormalige premiers. Dat verklaart volgens analisten ook het weinige enthousiasme bij de bevolking.

Er is een gebrek aan vernieuwing binnen de politiek. Ze vrezen meer van hetzelfde. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van de kandidaten 60 en dat in een land met een zeer jonge bevolking.

(Lees verder onder de foto)

Leger bij de stembiljetten
AFP or licensors

Geplaagd door terreur

Niger is een van de armste landen ter wereld en kent nog problemen. Zo wordt het onophoudelijk aangevallen door jihadistische groeperingen, zoals Boko Haram en IS. Op 10 jaar tijd heeft dit al tallloze levens geëist en honderdduizenden mensen uit hun huizen verdreven. Na de democratische en vreedzame machtsoverdracht wachten op de volgende president enorm veel uitdagingen.

Markt in Diffa
AFP or licensors
In hoofdstad Niamey
AFP or licensors

Meest gelezen