Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump weigert nieuw stimuleringspakket goed te keuren: miljoenen Amerikanen verliezen werkloosheidsuitkering

Miljoenen Amerikanen krijgen tijdelijk geen werkloosheidsuitkering meer, nadat president Trump geweigerd heeft om een wet over een nieuw stimuleringspakket te ondertekenen. De deadline daarvoor is gisteren overschreden. Er dreigt bovendien een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de overheidsdiensten.

Na maanden van moeilijke onderhandelingen en compromissen sluiten bereikten de Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres een akkoord over een nieuw stimuleringspakket ter waarde van 900 miljard dollar (ongeveer 730 miljard euro). De nieuwe wet houdt onder meer een eenmalige vergoeding van 600 dollar in voor alle Amerikanen die minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen.

Maar president Donald Trump weigert de wet te ondertekenen. Hij noemt de wet een "schande" en vindt dat die vol "verspillende" onderdelen zit. Daarmee doelt hij onder meer op jaarlijkse hulp aan andere landen die in het federaal budget is opgenomen, dat aan het stimuleringspakket is gekoppeld (zie verder). Trump vindt dat dat geld moet gaan naar Amerikanen die het moeilijk hebben. De Republikeinen wilden tijdens de onderhandelingen in die hulp snijden, maar de Democraten lagen dwars. De 600 dollar per Amerikaan vindt Trump dan weer te weinig, hij wil dat bedrag optrekken naar 2.000 dollar.

Omdat Trump de wet niet tijdig ondertekend heeft en het huidige stimuleringspakket is afgelopen, verliezen naar schatting ongeveer 14 miljoen Amerikanen nu tijdelijk hun werkloosheidsuitkering of stimuleringscheque. In het stimuleringspakket is ook een verbod op uithuiszettingen opgenomen. Dat verbod is nu ook tijdelijk niet meer van kracht, waardoor wanbetalende Amerikanen hun huis dreigen te verliezen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het veto van Trump sloeg zowel Republikeinen als Democraten in het Congres met verstomming. De president was naar verluidt amper bij de onderhandelingen over het pakket betrokken. Bovendien was het zijn eigen minister van Financiën, Steven Mnuchin, die het bedrag van 600 dollar had voorgesteld. Vele Congresleden vragen zich dan ook af waarom Trump zolang gewacht heeft om bezwaar tegen de wet te maken. Opvallend is ook dat net zijn eigen Republikeinse partijgenoten in het Congres tegen Trumps voorstel over een bedrag van 2.000 dollar per Amerikaan gekant zijn. De Democraten willen daar wel over praten.

De verkozen president Joe Biden, die het op 20 januari overneemt van Trump, waarschuwde eerder al voor de "verwoestende gevolgen" als Trump de wet niet zou ondertekenen. Volgens Biden laat Trump na zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Het is de dag na Kerstmis en miljoenen families weten niet of ze in staat zullen zijn om de eindjes aan elkaar te knopen", schreef hij gisteren op zijn transitiewebsite.

Shutdown loert om de hoek

Aan het stimuleringspakket was ook een federaal budget van 1.400 miljard dollar gekoppeld. Omdat Trump de wet niet heeft ondertekend, dreigt daardoor ook opnieuw een gedeeltelijke sluiting van de overheidsdiensten, een zogenoemde shutdown. Die zou dinsdag ingaan als het Congres tegen dan geen noodwet heeft goedgekeurd, die ook nog eens door Trump ondertekend moet worden.

Komt die noodwet er alsnog, dan nog is er geen oplossing voor het stimuleringspakket. Daarover zullen de partijen in het Congres opnieuw moeten onderhandelen.

Meest gelezen