Kerstboom Hoeilaart (Radio 2)

Storm Bella houdt niet van kerstbomen

Storm Bella heeft het gemunt op de kerstbomen in Vlaams-Brabant. Zowel in Hoeilaart als Humbeek zijn twee bomen omver gewaaid. Hoewel het om twee kolossale exemplaren gaat. Ook in Brussel sneuvelden een twintigtal bomen. 

Met windstoten tot 100 km per uur en regenbuien die tot 20 liter per vierkante meter vullen, zijn ook de kerstbomen in onze provincie niet veilig voor storm Bella. In Humbeek, deelgemeente van Grimbergen is de reus van 10 meter vannacht omver gewaaid. Organisator van Humbeek Sas André Van Laer is de schade gaan opmeten. "De boom staat zoals elk jaar op een braakliggend perceel. Gelukkig, want zo kon hij weinig schade maken. Enkel de top van onze kerstboom met het lichtgevende varkentje in plexiglas is gesneuveld. Dat is al 25 jaar onze mascotte, want onze vereniging ontstond destijds uit de bestaande varkensmarkt. We zullen nu een nieuwe mascotte moeten maken." Maandag zal de organisatie de kerstboom weer proberen rechtzetten. 

Versiering redden

In Hoeilaart moeten ze het langer zonder kerstboom stellen. Daar is het exemplaar op het Gemeenteplein omgewaaid door de felle wind. Met meer schade dan in Humbeek. Een geparkeerde auto liep wat krassen op, en ook een deel van de versiering is stuk. Maandag zal de technische dienst van de gemeente de boom opruimen. Het kerstcomité zal zich ontfermen over de versiering. Die zal zoveel mogelijk gerecupereerd worden voor volgend jaar. Want een nieuwe kerstboom zal pas voor 2021 zijn. 

Weggerukte bomen en verstopte riolen

De brandweer van Brussel moest 47 keer uitrijden voor weggewaaide voorwerpen die een gevaar konden zijn. 28 bomen  raakten ontworteld, en tien straten stonden onder water door verstopte riolen. 

In de zone Vlaams-Brabant West bleef de schade beperkt. Alain Habils van de brandweer: "We hebben zo'n 150 oproepen binnen gekregen, dat gaat dan om omgewaaide bomen, losgerukte dakpannen of zeilen die wegvliegen. Maar al bij al viel het goed mee."

Kerstboom Humbeek (Radio 2)

Meest gelezen