AFP or licensors

"Oxfordvaccin staat dicht bij goedkeuring in Verenigd Koninkrijk", Van Damme: "Kan strategie in ons land versnellen"

De CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, heeft aan de Sunday Telegraph verteld dat zijn bedrijf, in samenwerking met de universiteit van Oxford, de "winnende formule" heeft gevonden in de zoektocht naar een coronavaccin. Het zou volgens Britse media nu zeer snel kunnen gaan: er is sprake van een Britse uitrol op 4 januari, en in principe moet de EU dan ook relatief snel kunnen volgen. Als er geen verdere obstakels opduiken, tenminste.  Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is alvast positief.

Eind november kwamen farmabedrijf AstraZeneca en Oxford University met goed nieuws over hun kandidaat-vaccin. Dat haalde een effectiviteit tot 90 procent, het kandidaat-vaccin had met andere woorden dus een heel hoog beschermingsniveau.

 Maar die 90 procent was alleen het resultaat bij proefpersonen die eerst een halve dosis van het vaccin kregen en een maand later een hele dosis. Bij een controlegroep, die twee keer een volledige dosis kreeg, was de effectiviteit 62 procent. De twee samen geven een effectiviteit van 70 procent.

Er rezen snel vragen. Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma stelde dat de dosis die het hogere niveau van effectiviteit liet zien, getest werd in een testgroep waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag. Doorgaans zijn jongere mensen minder vatbaar voor het virus. 

Hij zei ook dat mensen die een halve dosis kregen, die hadden gekregen door een productiefout. Het is normaliter niet de bedoeling dat er maar een halve dosis toegediend wordt. Ironisch genoeg behaalde de groep die per ongeluk de verkeerde, halve dosis kreeg, wel de beste resultaten.

"De winnende formule gevonden"

Pascal Soriot, de topman van AstraZeneca, liet toen in een interview met het Amerikaanse persagentschap Bloomberg optekenen dat er een nieuw onderzoek zou komen naar het kandidaat-vaccin, waardoor het vaccin veel later dan verwacht beschikbaar zou kunnen zijn.

Het nieuws van vanmorgen kwam dan ook vrij verrassend. Soriot vertelde The Sunday Times dat ze "de winnende formule" hadden gevonden voor hun coronavaccin. Het zou na twee dosissen even effectief zijn als dat van Pfizer/BioNTech en Moderna die rond de 95 procent halen, en sowieso beschermen tegen ernstige vormen van covid. Bovendien zou het ook werken tegen de gemuteerde variant die onlangs opdook in het VK, al houdt Soriot daar nog een slag om de arm: "We denken dat het ook daartegen werkzaam zal zijn, maar we zijn nog niet helemaal zeker en moeten dat nog verder testen."

Soriot baseerde zich voor zijn uitspraken op nieuwe testresultaten, maar verder zijn er geen details over bekendgemaakt. 

Ons vaccin wordt even effectief als dat van Pfizer en Moderna

Het kan snel gaan over het Kanaal...

Volgens Britse media zou het AstraZeneca/Oxford-vaccin "een van de volgende dagen" al goedgekeurd kunnen worden door de Britse regulator MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency). Die onderzoekt momenteel het dossier, met name de eindresultaten na fase 3  van de klinische tests. De BBC schreef eerder al dat een beslissing wellicht "voor het einde van het jaar" komt.

Intussen heeft het Britse departement van Volksgezondheid laten weten dat de MHRA zich niet moet laten opjagen en alle tijd moet krijgen om een juiste en weloverwogen beslissing te nemen over een goedkeuring. 

Hoe het ook zij, het zou wel eens heel snel kunnen gaan met het vaccin van AstraZeneca. Britse media schuiven 4 januari naar voren als startmoment voor een massale uitrol in Groot-Brittannië. 

De goedkeuring van het Oxford-vaccin zou een kwestie van dagen zijn, de uitrol zou volgens Britse media al op 4 januari kunnen beginnen

... en dat is ook goed nieuws voor ons

Als daarop de Europese regulator (EMA) ook snel zou handelen - zoals gebeurd is met het Pfizer-vaccin deze maand - dan zou het vaccin van AstraZeneca er dus ook snel kunnen komen bij ons, of tenminste toch sneller dan kan worden verhoopt na de eerdere tegenslagen. Het dossier is alvast ingediend bij de EMA op basis van de rolling review-procedure.  

Goed nieuws dus, ook al omdat België 7,5 miljoen dosissen ervan heeft besteld - van geen enkel ander vaccin bestelden we tot nu toe meer. Het Oxford-vaccin moet dus twee keer worden toegediend, en heeft als grote voordelen dat het goedkoop is én bewaard kan worden in de koelkast. 

AstraZeneca-Oxford zou dan het derde vaccin in ons land kunnen worden, na dat van Pfizer-BioNTech en Moderna, dat in januari in principe groen licht krijgt. In maart of april kan dan Johnson&Johnson volgen (Janssen Pharmaceutica). Daarvan bestelde ons land 5 miljoen dosissen, en het voordeel hier is dat je maar één inenting moet krijgen.   

Pierre Van Damme: "Goed nieuws"

Als het Britse vaccin effectief zo snel kan worden uitgerold, dan kan dat uiteraard ook de vaccinatiestrategie in ons land versnellen. 

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vindt het in ieder geval goed nieuws. "Een positief verhaal in het Verenigd Koninkrijk kan zeker helpen, de kans is dan groot dat ook Europa groen licht geeft." 

Als alles zou verlopen op hetzelfde tempo als het Pfizer-vaccin, zouden we over ongeveer een maand al het nieuwe vaccin kunnen uitrollen in België: "En ja, als alles goed loopt, dan kan dit de vaccinatiestrategie in ons land versnellen. Ik denk dat we daar in februari een goed zicht zullen op hebben." 

Dit zou het vaccinatieproces in ons land kunnen versnellen

Meest gelezen