Videospeler inladen...

Van Jos tot Efstathia en Svein: in Europa is vaccinatiecampagne begonnen, maar er zijn wel opvallende verschillen

Op Nederland en Ierland na is overal in de Europese Unie de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus officieel begonnen. En opvallend: er lijkt een lijn recht door Europa te lopen. De meeste landen in West-Europa kiezen ervoor om eerst de bewoners van de woonzorgcentra in te enten. De meeste Oost-Europese landen zetten het zorgpersoneel voorop in hun vaccinatiestrategie.

Bekijk hier de beelden van de eerste vaccinaties in verschillende Europese landen (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

De eerste vaccins werden vrijdagavond en zaterdag vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs, in ons land, naar alle landen van de Europese Unie gebracht. Eergisteren gaven Hongarije, Duitsland en Slovakije als eersten het symbolische startschot van hun vaccinatiecampagne. In ons land zijn vandaag de eerste vaccins toegediend, bij de bewoners van drie woonzorgcentra.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de lancering van de vaccinatiecampagne een "aangrijpend moment van eenheid" voor de 450 miljoen inwoners van de 27 EU-lidstaten. Toch lijkt er een lijn doorheen Europa te lopen.

Als we Portugal en Italië buiten beschouwing laten kiezen zowat alle landen oostelijk van Kroatië of Oostenrijk ervoor om eerst zorgpersoneel in te enten. De andere helft van Europa kiest resoluut voor het vaccineren van bewoners van woonzorgcentra.

Er zijn ook een aantal uitzonderingen. In Tsjechië bijvoorbeeld was het de premier die het eerste vaccin toegediend kreeg. En in verschillende landen is naast een bewoner van een woonzorgcentrum ook voor iemand van het zorgpersoneel gekozen.

Na vandaag moeten enkel Ierland en Nederland nog beginnen aan de vaccinatiecampagne. Ierland doet dit nog net voor het einde van het jaar. Onze noorderburen starten pas op 8 januari met de vaccinaties.

"Symbolisch begin van de overwinning op de pandemie"

Hoewel nog maar een beperkt aantal doses van het vaccin in Europa is verdeeld en er nog niet genoeg vaccins zijn om massaal in te enten (wat nog maanden kan duren), is de opluchting in veel landen groot.

Het is een symbolisch begin van de overwinning op de pandemie, zoals de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz het omschreef. De Italiaanse premier Giuseppe Conte had het over een dag "die ons altijd zal bijblijven". Volgens de Deense premier Mette Frederiksen is er nu "licht aan het eind van de tunnel, na het moeilijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog". 

Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land ter wereld dat het Pfizer-vaccin goedkeurde en begon te gebruiken. China en Rusland waren daarvoor al gestart met vaccineren, zij het met in eigen land ontwikkelde vaccins.

Meest gelezen