Videospeler inladen...

Welke vaccinatiestrategie is de beste? Sneller en duurder of trager en goedkoper?

De voorbije dagen weerklinkt kritiek dat ons land wel wat laat begint te vaccineren tegen het coronavirus. En zal die  vaccinatiecampagne niet véél te lang duren? Die ongerustheid is niet helemaal terecht, vinden Europaspecialist Hendrik Vos (UGent) en vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen). In "Het Journaal" lichten ze toe waarom.

Drie weken geleden startte het Verenigd Koninkrijk als eerste land met vaccineren,  en intussen zijn al 600.000 Britten ingeënt. Ook in de Verenigde Staten zijn de voorbije twee weken al zo'n 2 miljoen mensen gevaccineerd.

We zien dat de landen die apart zijn gaan onderhandelen met de vaccinfabrikanten hogere prijzen betalen

Professor Hendrik Vos (UGent)

"Wij hadden ook sneller kunnen starten", zegt politicoloog en Europaspecialist Hendrik Vos in "Het Journaal". "Via een noodprocedure hadden we eerder de erkenning van dat vaccin kunnen regelen. We hadden ook zelf kunnen onderhandelen met de vaccinfabrikant. Alleen is de vraag wat we daarmee zouden hebben gewonnen, behalve dat we een paar weken of dagen vroeger zouden zijn gestart." Zoals bekend heeft ons land ingetekend op groepsaankopen door de Europese Unie.

En er is nog een reden om niet op eigen houtje te werken. "We zien dat de landen die apart zijn gaan onderhandelen met de vaccinfabrikanten hogere prijzen betalen", zegt Hendrik Vos. Zo zouden de Britten tot 2 keer meer betalen voor een vaccin, en ook de Amerikanen betalen meer. "Dat komt omdat we in Europa hebben gekozen voor een groepsaankoop", zegt Vos. "Op die manier staan we sterker."

Eigenlijk heb je op 6 bedrijven gewed. Dat is altijd veiliger dan op maar één producent te wedden

Vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

Bovendien heeft de Europese Unie bij verschillende producenten vaccins besteld. "Het is altijd een beetje een gok", zegt Vos. "Er zijn landen die ervoor hebben gekozen om al hun eieren in één mand te leggen door een contract met één vaccinfabriek te sluiten. Als die producent achterop hinkt, sta je daar als land."

"Dit is een berekend risico", beaamt Pierre Van Damme. "Eigenlijk heb je op 6 bedrijven gewed. Dat is altijd veiliger dan op maar één producent te wedden." Mocht er iets mislopen met één vaccin, heb je nog uitwijkmogelijkheden, met andere woorden.

"We gaan het ook 6 maanden of langer moeten volhouden", stipt Van Damme nog aan. "We starten liever rustig aan, kwalitatief zo goed mogelijk. Zo zijn we klaar telkens als er een  vaccin beschikbaar komt om dit snel uit te rollen." 

Bekijk hieronder de gesprekken met Hendrik Vos en Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen