Videospeler inladen...

Voorlopig werken met 1 in plaats van 2 spuitjes om vaccinatie te versnellen? Werkgroep bekijkt het komende weken

Kan het vaccineren tegen het coronavirus een stuk sneller dan gepland in ons land? Het is iets waar de taskforce vaccinatie naar kijkt, zo zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in "Het Journaal". Concreet wordt gedacht aan een piste waarbij iedereen één spuitje krijgt in plaats van twee. De tweede prik zou dan pas (veel) later kunnen komen. 

Gisteren was er wat ontgoocheling ontstaan over de timing van de vaccinaties in ons land: 65-plussers zouden pas in mei aan de beurt kunnen komen. Velen vroegen zich af of dit niet sneller kon. 

In de Canadese provincie Quebec zouden medische experts in een eerste fase met slechts één injectie willen werken, ook bij vaccins waar eigenlijk een dubbele nodig is. 

En dat is interessant, zegt Van Damme, zelf lid van de taskforce vaccinaties. "Ze willen er proberen om eerst zoveel mogelijk mensen een eerste dosis te geven, alvorens het schema af te werken met een tweede dosis. Dat is een alternatieve aanpak, die we met de taskforce ook van heel dichtbij gaan bekijken." 

De 'Canadese strategie' zou immers toelaten om veel sneller méér mensen in ons land te vaccineren, voorlopig dus met één spuitje. Het noodzakelijke tweede spuitje - voor de meeste vaccins toch - zou dan pas veel later volgen dan oorspronkelijk gepland. 

Zo'n aanpak heeft verschillende voordelen: iedereen komt sneller aan de beurt, en je kan sneller groepsimmuniteit opbouwen

Zo'n aanpak heeft verschillende voordelen, zegt Van Damme: "Je kan er sneller de groepsimmuniteit mee doen aangroeien. Een tweede voordeel is dat je iedereen die op de wachtlijst staat, ook de jongeren, iets zou kunnen aanbieden, bijvoorbeeld al voor de zomer." Het zou in de praktijk betekenen dat eigenlijk de hele bevolking voor de zomer kan worden gevaccineerd in ons land. 

Volgens zo'n schema zal je dus sneller minder mensen overhouden die vatbaar zijn voor het virus en bij wie het zou kunnen muteren, wat van groot belang kan zijn. Van Damme verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, waar een meer besmettelijke variant van het coronavirus is opgedoken. Hoe minder risico op mutaties, hoe beter. "We moeten dit nu vrij snel bekijken met de taskforce, binnen de drie weken. En ook op Europees niveau natuurlijk, want dit zou een heel belangrijk alternatief zijn." 

De tweede dosis blijft evenwel noodzakelijk voor de meeste vaccins, maar Van Damme zou de periode tussen beide willen verlengen van enkele weken naar bijvoorbeeld zes maanden. "Dan heb je er intussen voor gezorgd dat je heel breed kunt gaan vaccineren." 

We moeten dit vrij snel bekijken met de taskforce, binnen de drie weken

Eerste vaccins zijn allemaal "dubbele" vaccins

Het vaccin van Pfizer-BioNTech waarmee de vaccinatiecampagne bij ons begint, vereist twee dosissen voor een optimale bescherming. Ook voor het vaccin dat als tweede wordt verwacht, Moderna, is dat het geval. Het Britse vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, dat er sneller dan verwacht zou kunnen aankomen, werkt ook met twee dosissen.

Het vaccin van Johnson&Johnson (Janssen Pharmaceutica), dat eind maart of begin april wordt verwacht, heeft maar één dosis nodig. Maar degene die er het eerst aankomen, dus niet. De taskforce zal dus vrij snel een beslissing moeten nemen. 

Eerder was bekendgeraakt dat zowel Pfizer als Moderna rond de 95 procent effectief zijn. Vandaag maakte ook de topman van AstraZeneca zich sterk dat het met hun vaccin in diezelfde orde zal liggen. Maar dat is dus na twee dosissen. 

Bij één spuitje zou de bescherming in ieder geval lager liggen. De medische gevolgen van een aangepaste strategie moeten nu bestudeerd worden.  

Bekijk hier het fragment uit 'Het Journaal': 

Videospeler inladen...

Meest gelezen