Filip Van Loo

West-Vlaamse brandweerzone roept aannemers op om afsluitingen beter vast te maken tijdens storm

Brandweerzone Fluvia, verantwoordelijk voor onder andere Kortrijk, Harelbeke en Waregem, roept aannemers op om panelen en nadarhekkens beter vast te maken tijdens een storm. Zeker als die storm aangekondigd is, zoals storm Bella. "Deze interventies zijn perfect te vermijden", zegt brandweerofficier Jan Leenknecht. "Nu moeten we dit soort problemen oplossen op kosten van de maatschappij."

Brandweerzone Fluvia moest vooral in en rond Kortrijk gaan helpen. "Het viel op hoe vaak panelen, afspanningen en afsluitingen op werven niet goed genoeg vastgemaakt waren", zegt brandweerofficier Jan Leenknecht. "Er hing van alles los, wat eigenlijk niet los hoorde te hangen. Ik heb het dan over nadar- en herashekkens, afspanningen, borden .. Vooral dan in de sector van de bouw. Ik roep aannemers daarom op om alles beter vast te hangen. Zeker als je weet dat er een storm voorspeld is. De oproep geldt ook voor de eigenaars van tijdelijke constructies."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Overlast in West-Vlaanderen

Storm Bella zorgde in de provincie West-Vlaanderen voor heel wat overlast, maar grote schade was er niet. Meestal werd de brandweer opgebeld voor afgekraakte takken, omgewaaide bomen en wateroverlast. In Ieper bleef een deel van de Grote Markt een tijdlang afgesloten omdat een ledscherm op de stelling rond het Belfort naar beneden dreigde te vallen. "In Ieper dreigde er inderdaad een ledscherm los te komen", zegt Kristof Louagie van brandweerzone Westhoek. "We hebben de firma gebeld en medewerkers zijn het scherm  beter komen vastmaken."

In totaal moesten de brandweerlieden van de 4 West-Vlaamse brandweerzones meer dan 300 keer uitrukken.

Meest gelezen