Radio 2

29 oude linden worden gekapt in Wijtschate, dorp van "Eigen kweek"

De bomen op het Sint Medardusplein in Wijtschate worden dan toch gerooid. Dat is nodig om het plein opnieuw aan te leggen zegt het schepencollege. Bovendien staan de bomen te dicht op elkaar en zijn ze ziek.

Heel wat kijkers van 'Eigen kweek' zullen zich het dorpszicht van Wijtschate in Heuvelland wel herinneren. Een mooi en groen plein met 50 jaar oude linden. Al 3 jaar zijn er wegenwerken bezig in Wijtschate en aanvankelijk was het niet voorzien om de markt opnieuw aan te leggen. Maar het gemeentebestuur wil de werken nu toch uitvoeren, maar daar moeten de oude linden wel voor sneuvelen. 

Tegen de kapping was een klacht ingediend, maar de provincie heeft nu beslist dat de 29 oude linden toch weg mogen. Eerste schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen): "Het plein van Wijtschate is een mooi en groen dorpsplein dat omringd is met bomen en dat willen we in de toekomst zo houden. De huidige bomen staan heel dicht bij elkaar en dichtbij de weg, waardoor ze steeds moeten gekandelaard (gesnoeid) worden. Daardoor zijn ze heel vatbaar voor ziektes en door droge zomers, wordt dat problematisch in de toekomst. We willen daarom nieuwe bomen planten op een grotere afstand van elkaar." 

CD&V oppositie tegen kappen van bomen

De CD&V oppositie vindt het jammer dat de oude lindebomen op het Sint Medardusplein in Wijtschate dan toch worden gerooid. Volgens hen zijn de bomen niet ziek, zegt Nathan Duhayon van CD&V Heuvelland: "Wij hebben zelf verschillende experten benaderd en de bomen laten analyseren. De conclusie was dat de bomen gezond zijn. Er zijn er wel 2 beschadigd bij de werken, maar die kunnen dat nog overleven."  

De CD&V oppositie vraagt aan het gemeentebestuur om toch nog een deel van de bomen te laten staan en zo te integreren in het nieuwe dorpsplein. De meerderheid (Gemeentebelangen) is dat niet van plan en wil in het voorjaar de bomen kappen. Het plein wordt dan volledig heraangelegd met een nieuwe bushalte, elektrische laadpaal en 15 parkeerplaatsen. In het najaar worden dan nieuwe linden aangeplant.

Radio 2

Meest gelezen