As van acteur James Doohan - Scotty uit "Star Trek" - zweeft al twaalf jaar stiekem mee in ruimtestation ISS

De as van James Doohan, de acteur die de rol van “Scotty” vertolkte in de beginjaren van de serie “Star Trek”, zweeft al 12 jaar mee in de ruimte aan boord van ruimtestation ISS. Het was ondernemer Richard Garriott, een van de eerste gewone burgers in de ruimte, die de as in het ruimtestation binnensmokkelde. Garriott en de familie van James Doohan wisten hun geheim 12 jaar lang te bewaren. De Britse krant “The Times “ maakte het verhaal vorige week bekend. 

“Beam me up, Scotty.” Het overbekende verzoek uit de tv- en filmserie "Star Trek" was gericht aan Lt. Commander Montgomery Scott, hoofdingenieur aan boord van het ruimteschip USS Enterprise. 

Dat personage werd jaren vertolkt door de Canadese acteur James Doohan. Hij was van kindsbeen af gefascineerd door ruimtereizen. Hij overleed in 2005 op 85-jarige leeftijd en had er altijd van gedroomd tussen de sterren begraven te worden. 

Beluister hier het gesprek met "Star Trek"-fan Annelies De Meyere in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees voort onder de audio:

Geheim

Toen ondernemer Richard Garriott in 2008 als één van de eerste gewone burgers mee op ruimtereis mocht naar het ruimtestation ISS voor een verblijf van 12 dagen, smokkelde hij in zijn bagage de as van James Doohan mee. Hij wist zijn stunt samen met de familie van James Doohan 12 jaar lang geheim te houden. 

Tot vorige week. Toen maakte Chris Doohan, de zoon van wijlen James Doohan, het verhaal bekend op Twitter, met een verwijzing naar een artikel in de Britse krant “The Times”.

Drie geplastificeerde kaartjes

Het plannetje is bedacht door Chris Doohan. Er werden drie geplastificeerde kaartjes vervaardigd met daarop een foto van zijn vader James. Voordat de kaartjes geplastificeerd werden zijn ze haast onzichtbaar besprenkeld met de as van James Doohan. 

Privé-astronaut Richard Garriott smokkelde de kaartjes vervolgens mee aan boord in zijn dossier met vluchtgegevens: “Alles wat officieel aan boord gaat wordt gelogd, geïnspecteerd en verpakt volgens vaste procedures, maar er was geen tijd om die hele procedure te doorlopen” vertelde Garriott aan “The Times”.

Lees voort onder de foto:

In de ruimte maakte Garriott ook een filmpje van zichzelf met een van de kaartjes in zijn hand. Je kan het hier bekijken in het artikel van “The Times”. 

Zo heeft James zijn laatste rustplaats tussen de sterren.

Richard Garriott

Eén kaartje nam hij terug mee naar de aarde en gaf hij aan Chris Doohan, die het aan de muur in zijn woning in California hing. Een tweede kaartje heeft hij losgelaten in de ruimte, en het derde verborg Garriott onder een vloerpaneel in het ISS. Daar ligt het voor zover bekend nog altijd. 

Op die manier heeft James Doohan ondertussen al 70.000 omwentelingen om de aarde gemaakt, en een afstand van 2,7 miljard kilometer afgelegd. “Voor zover ik weet heeft niemand het ooit opgemerkt of verplaatst” zegt Garriott. “Zo heeft James zijn laatste rustplaats tussen de sterren.”

Het betekent zoveel voor mij en mijn familie. En mijn pa zou het geweldig gevonden hebben. 

Chris Doohan

Chris Doohan zegt dat hem op het hart was gedrukt “om dit verhaal een poosje stil te houden. En nu zijn we twaalf jaar later. Wat Garriott deed was ontroerend. Het betekent zoveel voor mij en mijn familie. En mijn pa zou het geweldig gevonden hebben."

Meest gelezen