Beschadigde bomen in De Liereman kunnen nu voort zonder beschermfolie: "Uitkijken naar de lente"

In domein De Liereman in Oud-Turnhout zijn alle folies van de beschadigde bomen verwijderd. De inkepingen die vandalen aanbrachten met kettingzagen, zijn nu voldoende overgroeid. Al is het nog altijd afwachten, zelfs enkele jaren nog, of alle behandelde bomen het zullen halen. "Nu is het uitkijken naar de lente, naar het groeiseizoen, of de sapstroom ook weer goed op gang komt", zegt Sven Boets van Natuurpunt. 

In totaal werden 120 bomen met kettingzagen bewerkt door vandalen. Dat gebeurde eind mei. Twintig bomen bleken al snel definitief verloren. De overige bomen werden verzorgd met mos en folie om uitdroging tegen te gaan. Die folies konden nu allemaal verwijderd worden.

"70 tot 80 procent van de bomen ziet er echt heel goed uit", zegt Sven Boets van Natuurpunt. "De andere 20 tot 30 procent moeten we de komende dagen nog eens van dichterbij gaan bekijken." 

Het zou sterk zijn als ze er alle honderd doorkomen, maar hoop doet leven.

Sven Boets - Natuurpunt De Liereman

Of ze ook definitief gered zijn, is nog altijd afwachten. "Dat kan zelfs nog 3 tot 4 jaar duren voor we dat echt weten. De bomen hebben nu veel energie gestoken in die overgroeiing, maar dat gaat nog geen vochttransport geven."

Dat moet in de lente gebeuren: "In dat nieuwe groeiseizoen gaat er een echte nieuwe houtlaag aangemaakt worden en die gaat zorgen voor vochttransport. Het is dus afwachten of dat voldoende gaat zijn om de bomen er ook definitief door te krijgen." En daarin is Boets realistisch: "Het zou sterk zijn als ze er alle honderd zouden doorkomen, maar hoop doet leven."

De beschadigingen zullen ook nooit helemaal verdwijnen. Bij de ene boom is de uitstulping door de overgroeiing al groter dan de andere, maar die plekken zullen altijd zichtbaar blijven. De vandalen zijn nog altijd niet gevonden.

Meest gelezen