Videospeler inladen...

Chinese journaliste die verslag uitbracht van corona-uitbraak in Wuhan veroordeeld tot 4 jaar cel

Een 37-jarige ex-advocate is in Shanghai veroordeeld tot 4 jaar cel voor haar berichtgeving vanuit Wuhan. Zhang Zhan trok begin dit jaar naar de stad en was er getuige van de eerste grote corona-uitbraak. In de gevangenis was ze al een tijd in hongerstaking.

Zhang Zhan reisde begin februari naar Wuhan om verslag uit te brengen van de coronacrisis. Op dat moment was de stad zo goed als afgesloten van de buitenwereld en informatie over wat er werkelijk gebeurde was schaars. Ze filmde in overvolle ziekenhuizen en crematoria en interviewde verontruste mensen op straat. Haar verslagen verspreidde ze via sociale media. 

Ondanks de censuur werden haar berichten in China gretig gedeeld en gelezen. Ongefilterde verslaggeving over de crisissituatie in Wuhan was in de traditionele staatsmedia niet te vinden. Zhang was ook erg kritisch over de  extreme lockdownmaatregelen in Wuhan die ze een "ernstige schending van de mensenrechten" noemde. 

In mei werd ze opgepakt, en verdween ze van de radar, net zoals enkele andere burgerjournalisten die op eigen houtje verslag hadden uitgebracht vanuit Wuhan. In het detentiecentrum ging ze uit protest tegen haar arrestatie in hongerstaking, maar ze werd gedwongen gevoed. 

Zwijgplicht

De veroordeling van Zhang past in de strategie van de Chinese overheid om de aanpak van de coronacrisis als een absoluut succes voor te stellen. Kritische berichten over wat er in die eerste maanden fout liep, passen daar niet in. China wil zijn aanpak van de coronacrisis als een model voorstellen voor de rest van de wereld.  

Intussen is het coronavirus in China nagenoeg verdwenen. Lokale uitbraken worden met strenge en rigoureuze maatregelen de kop ingedrukt. Over een week wordt in China een team van de Wereldgezondheidsorganisatie verwacht om een onderzoek te starten naar de oorsprong van de coronapandemie.

Wuhan na de lockdown in april
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen