Jos (96), Josepha (102) en Lucie (101) kregen als eerste Belgen vaccin tegen coronavirus, bekijk hier hoe dat verliep

Vandaag zijn in ons land de eerste vaccinaties tegen het coronavirus toegediend. In Vlaanderen kreeg Jos Hermans (96) als eerste het vaccin van Pfizer/BioNTech. Hij verblijft in het woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs. De eerste gelukkige in Wallonië was Josepha Delamotte (102) uit het woonzorgcentrum La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen. Voor Brussel kreeg zuster Lucie Danjou (101) van Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe de eer. 

Vandaag is in ons land de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gestart. Dat gebeurde symbolisch in drie woonzorgcentra verdeeld over de drie gewesten. 

Rond 11 uur kreeg Jos Hermans (96) als eerste Vlaming het vaccin toegediend via een prikje in de schouder. Dat deed geen pijn. "Het is precies een engeltje dat op mijn tong pist", zei hij. Achteraf voegde hij  daar nog aan toe: "Ik voel me 30 jaar jonger." 

Bekijk hier de vaccinatie van Jos Hermans en zijn reactie achteraf: 

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) volgde de vaccinatie buiten mee door het raam. Hij kon vooraf ook even spreken met Hermans. Die vertelde de minister dat hij zich goed voelde en niet te zenuwachtig was. 

Minister Beke noemde hem een belangrijk voorbeeld voor alle mensen die nog twijfelen om gevaccineerd te worden. "Ik wil iedereen oproepen om mee te doen", zei Hermans . "Als iedereen een spuit laat zetten, krijgen we onze vrijheid terug. Dan kunnen mijn kinderen en kleinkinderen weer op bezoek komen." 

Het vaccin werd toegediend door Hermans' persoonlijke huisarts, dokter Saskia Wille. "Hier in de buurt is het gebruikelijk dat de huisartsen bij de bewoners langskomen om bijvoorbeeld ook het griepvaccin te zetten", zegt ze. "Voor dit vaccin doen we hetzelfde."

Misschien kan ik hem dan nu terug normaal zien, face-to-face, in plaats van aan het raam te zwaaien

Neya, achterkleindochter van Jos

"Ik ben blij dat het mijn overgrootvader is die het vaccin heeft gekregen", zegt Neya (14) zijn achterkleindochter aan nws.nws.nws. "Het is toch iets wat zijn leven kan veranderen." Neya heeft haar overgrootvader door corona wat moeten missen. "Misschien kan ik hem dan nu terug normaal zien, face-to-face, in plaats van aan het raam te zwaaien. Ik hoop zo hard dat ik hem terug kan zien en ben superfier op hem."

Lees verder onder de video

Josepha Delamotte bijt de spits af in Wallonië

In Wallonië was de primeur voor Josepha Delamotte (102). Zij kreeg ook omstreeks 11 uur het vaccin toegediend onder het toeziend oog van de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS). Na Delamotte werden ook andere bewoners van het rusthuis en verschillende personeelsleden gevaccineerd. 

Bekijk hier de vaccinatie van Josepha Delamotte:

Videospeler inladen...

Zuster Lucie Danjou is eerste in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zuster Lucie Danjou (101) als eerste ingeënt. Dat gebeurde in het rusthuis Notre-Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe. Meteen nadien kregen nog vier andere rusthuisbewoners ook het vaccin toegediend. Later op de dag volgen ook nog de 62 andere bewoners en 3 personeelsleden.

Het vaccin werd toegediend in aanwezigheid van Brussels gezondheidsminister Alain Maron. "Het deed even pijn", zei zuster Danjou na afloop. "Maar dat duurt gelukkig niet lang. En sowieso heb je niets zonder er een beetje moeite voor te doen. Alle anderen moeten zich nu ook laten vaccineren."

Bekijk hier de vaccinatie van Lucie Danjou: 

Videospeler inladen...

Vanaf 5 januari komen ook andere woonzorgcentra aan de beurt

De eerste vaccins van Pfizer/BioNTech kwamen zaterdag aan in het UZ Leuven aan een temperatuur van -75 graden. Gisteren werden ze ontdooid, tot koelkasttemperatuur. Het is ook op die temperatuur dat de vaccins vanochtend werden opgehaald in de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. Met drie gekoelde wagens zijn ze naar de drie uitgekozen woonzorgcentra gebracht. 

Het zijn de enige woonzorgcentra waar er dit jaar gevaccineerd wordt. De andere komen vanaf 5 januari aan bod. Tegen eind februari zou de vaccinatie in de woonzorgcentra rond moeten zijn. Daarna is het dan de beurt aan het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg. 

Het vaccin van Pfizer/BioNTech vereist twee inspuitingen om effectief te zijn tegen het coronavirus. Dat tweede "shot" wordt gezet na 21 dagen, met inbegrip van een afwijking van drie dagen eerder of later. 

Meest gelezen