Grootste ziekenhuisschip ter wereld zal in Antwerpen afgewerkt worden

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, van de organisatie Mercy Ships, zal naar Antwerpen komen om klaargemaakt te worden voor missies. Het schip wordt in China gebouwd, maar komt volgend voorjaar voor de afwerking enkele maanden naar de Antwerpse haven. Daar zal het ingericht worden met onder meer medische apparatuur. Tijdens de werken mag het kosteloos in de haven aangemeerd blijven, heeft Port of Antwerp toegezegd. Daarna kan het op missie gaan naar Afrika. 

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld zal in de haven van Antwerpen afgewerkt worden. Het gaat om de Global Mercy van de organisatie Mercy Ships. Die vaart met schepen naar arme landen om er gratis chirurgische en andere medische behandelingen uit te voeren. 

De Global Mercy is 174 meter lang en 28 meter breed. Het schip telt 12 verdiepingen en weegt 37.000 ton. "Het wordt gebouwd in China, want zulke schepen worden nauwelijks nog gemaakt in West-Europa", zegt Bert van Dijk van Mercy Ships. "In Antwerpen komt dan de medische apparatuur aan boord." Zo komen er 200 bedden en 6 volwaardige operatiekwartieren aan boord.

Zonder havenkosten

Voor die inrichting zal het schip volgend voorjaar aanmeren bij de Lillobrug aan het Nautisch Operationeel Centrum. Port of Antwerp kwam overeen met Mercy Ships dat het schip er meer dan drie maanden kosteloos mag blijven liggen. "Zo willen we ook het maatschappelijke engagement van de haven onderstrepen", zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp. 

Daarnaast hebben ook al tientallen bedrijven, binnen en buiten de haven, laten weten dat ze mee willen werken aan het project. "Op die manier leveren we samen ook een mooie bijdrage aan de bevolking van Afrika waarmee de haven een sterke band heeft”.

Meest gelezen