Jasper Jacobs

Iemand van 96 vaccineren weggegooid geld? "Zo'n uitspraak is een beschaving onwaardig"

Dat de 96-jarige Jos Hermans als eerste wordt gevaccineerd, vindt niet iedereen een goede zaak. Sommige wetenschappers vinden dat de actieve bevolking voorrang moet krijgen omdat die het coronavirus meer verspreidt, en op de sociale media wordt veel minder fijne kritiek gespuid. Gerontologe Veerle Baert van de Arteveldehogeschool vindt dat betreurenswaardig.

"Ik vind dat een beschaving onwaardig", zegt Veerle Baert in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Men zegt wel eens dat je de beschaving van een samenleving kan afmeten aan hoe die met zwakkeren en ouderen omgaat." 

Het is gebleken dat het Pfizer-vaccin zeer goed werkt voor ouderen

Gerontologe Veerle Baert (Arteveldehogeschool)

Hoe dan ook is Baert tevreden dat bewoners in woonzorgcentra als eersten aan de beurt komen voor het coronavaccin. "In de cijfers zien we dat 44 procent van de overlijdens in België mensen in woonzorgcentra waren. Vanaf de leeftijd van 70 tot 75 jaar stijgt de kans op overlijden door COVID-19. Dan lijkt het me nogal evident dat je eerst de mensen vaccineert die de grootste kans hebben om te overlijden door COVID."

In afwachting van de andere vaccins die binnenkort op de markt gaan komen, moeten we het stellen met het vaccin van Pfizer-BioNTech, dat als enige is goedgekeurd. "Mensen moeten keuzes maken, en dan denk ik dat we de zwaksten in onze maatschappij moeten beschermen", vindt Veerle Baert. "Het is ook gebleken dat het Pfizer-vaccin zeer goed werkt voor ouderen."

Als samenleving waarderen we ouderen veel te weinig

Gerontologe Veerle Baert (Arteveldehogeschool)

Een ander argument tégen is dat ouderen misschien wel eens vlugger ziek zullen worden door het vaccin. "We kunnen allemaal ziek worden na een vaccin en we kunnen allemaal bij manier van spreken door een auto worden overreden", reageert Baert. Ze denkt dat we ervan mogen uitgaan dat de vaccins goedgekeurd, veilig en effectief zijn.

Veerle Baert klaagt het ageism (leeftijdsdiscriminatie, red.) aan. "Het drukt ons met de neus op de feiten dat we als samenleving veel te weinig ouderen waarderen en aandacht geven, en dat we dat eigenlijk wel zouden moeten doen." Ze vindt het jammer dat 65-plussers die nog thuis wonen pas later aan bod komen voor het vaccin. "Ik zie dat ze nog moeten wachten tot april of mei." 

Beluister hieronder het gesprek met Veerle Baert:

Meest gelezen