Videospeler inladen...

Klokslag 20.20 uur: op oudejaarsavond in schoonheid afscheid nemen van 2020

De laatste avond van 2020 klokslag 20.20 uur afscheid nemen van het jaar en het nieuwe, hoopvolle jaar 2021 omarmen. Dat is de bedoeling van KLOKSLAG 20.20. Het initiatief komt van Verb(l)ind, een vzw die inzet op verbondenheid en warm samenleven. De initiatiefnemers willen dat iedereen om 20.20 uur even naar buiten komt om te klinken en te applaudisseren. De klokken zullen op dat moment luiden in vele steden en gemeenten. 

Tijdens de eerste lockdown was de verbondenheid groot. Er werd geapplaudisseerd voor de zorg, het licht van de lente gaf moed. Zoveel maanden later is het winter en wegen de feestdagen, die we niet allemaal samen kunnen doorbrengen, zwaar.  De feestdagen vieren we doorgaans samen, zegt initiatiefnemer Hein Huyghe. "Dit jaar zijn het dagen dat velen alleen zijn. Toch willen we er het beste van maken. Op oudejaarsavond nodigen we mensen uit om precies om 20 minuten na 20 uur even naar buiten te komen. Ze kunnen in hun deuropening gaan staan of bij het raam."

Huyghe verwijst naar het begin van de coronacrisis. "Net als toen kunnen we allemaal samen applaudisseren voor de volgehouden moeite", zegt hij. "En laten we op oudejaarsavond het glas heffen op elkaar en op de toekomst. Om zo toch even samen een moment te delen."

Op oudejaarsavond nodigen we de mensen uit om klokslag 20.20 uur in hun deuropening te gaan staan, te applaudisseren en het glas te heffen op elkaar en op de toekomst.

Hein Huyghe, vzw Verb(l)ind

Op oudejaarsavond om 20.20 uur zullen ook de klokken luiden in vele steden en gemeenten. Voor wie moed nodig heeft of voor wie het al zolang volhoudt. Voor iedereen dus. Beiaardier Luc Rombouts doet er in Leuven nog een extraatje bij. Na het luiden van de klokken zal hij op de beiaard van de universiteitsbibliotheek nog een concert geven in Weense stijl. 

"Ik zal een speciaal nieuwjaarsoptreden geven met Weense walsen", zegt Rombouts. "In Wenen zullen ze hetzelfde programma spelen op nieuwjaarsdag. De mensen kijken zo uit naar het nieuwe jaar dat het wel verantwoord is om ook op oudejaarsavond vrolijke muziek te spelen. De mensen zullen kunnen meewalsen binnen hun bubbel. Of ze kunnen mee klappen met de Radetzkymars."

Ik zal een speciaal nieuwjaarsconcert spelen met Weense walsen, hetzelfde programma als de dag nadien in Wenen.

Luc Rombouts, stadsbeiaardier Leuven

Hein Huyghe hoopt in 2021 wakker te worden in een jaar van hoop, in een jaar waarin leven stilaan weer samenleven mag worden. "Laten we 2020 samen afsluiten en het nieuwe jaar met goede moed tegemoet treden. Laten we dat samen doen, de eerste vaccins zijn toegediend. Het wordt opnieuw een jaar waarin we stapsgewijs meer nabij zullen zijn. Een jaar waarin onze glimlach weer zal mogen spreken. Dat zal deugd doen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen