Videospeler inladen...

Let's Tick Together, vanavond om 20 uur: "Een nationaal slotritueel om afscheid te nemen van 2020"

Kunstencentrum Voo?uit en collectief Moving Closer organiseren vanavond "Let's Tick Together", een nationaal slotritueel om dit coronajaar uit te wuiven. De initiatiefnemers nodigen iedereen uit om op klokslag 20 uur een leeg glas te heffen en mee te tikken voor het nieuwe jaar. "We willen zo een moment van samenhorigheid creëren. Veel mensen hebben iemand verloren dit jaar of hebben het om andere redenen niet gemakkelijk gehad."

Toen ons land enkele weken geleden de kaap van 15.000 coronadoden bereikte, wilde Kunstencentrum Voo?uit iets organiseren om met dit vreselijke nieuws om te gaan. In samenwerking met Moving Closer - een collectief dat een brug slaat tussen kunst, zorg en (afscheids)rituelen - onstond het idee voor een nationaal rouw- of slotritueel. 

"We willen het collectief verlies én de hoop op betere tijden uiten", vertelt Barbara Raes van Moving Closer. "We roepen alle Belgen op om samen een leeg glas te heffen, en elkaar moed in te tikken voor het nieuwe jaar.  Het lege glas staat symbool voor het verlangen, want dat lege glas heeft de potentie om gevuld te worden met iets nieuws, met iets beter. Door tegen een glas te tikken, vragen we ook aandacht voor wat ieder van ons dit jaar verloren heeft, voor hoe we voor elkaar zorgen en voor het feest dat niet kan zijn. Het wordt een gezamenlijk slotakkoord van een bewogen jaar."

We willen het collectief verlies én de hoop op betere tijden uiten.

Barbara Raes, Moving Closer

Het slotritueel begint vanavond om stipt 20 uur. Wie mee wil doen, kan surfen naar www.letsticktogether.be, de livestream opzetten en mee spelen. De Gentse muzikant Ruben Nachtergaele maakte een compositie die je thuis op voorhand kan oefenen.

Psychiater en auteur Uus Knops benadrukt het belang van een nationaal herdenkingsmoment in een uitzonderlijk jaar als 2020: 

"We hebben dit allemaal samen doorgemaakt, maar elk in onze eigen bubbel en op onze eigen manier. In moeilijke tijden staan mensen echter sterker als ze in verbinding staan met anderen. Zo'n nationaal slotritueel laat je weer voelen dat je deel bent van een geheel. Het is goed om samen stil te staan bij wat ons is overkomen, om de samenhorigheid te voelen en hoopvol te kijken naar wat komt."

Zo'n nationaal slotritueel laat je weer voelen dat je deel bent van een geheel.

Uus Knops, psychiater

Moving Closer en Voo?uit organiseren dit initiatief samen met meer dan 300 organisaties uit de culturele wereld, zorgsector en het brede middenveld. In de steden Brugge, Gent, Mechelen, Kortrijk, Oudenaarde, Ronse, Lier, Bergen, Brakel en Doornik zullen beiaardiers de melodie van "Let's Tick Together" live spelen om 20 uur.

Tik mee met Marc Van Ranst, Niels Destadsbader en Heidi De Pauw

Ook heel wat bekende Belgen steunen het project. Onder meer psychiater Peter Adriaenssens, politicus Mathias De Clercq (Open Vld), VRT-journaliste Fatma Taspinar, muzikante Tsar B, zangeres Marie Daulne en The Voice Kids-deelnemer Tamsen namen al een filmpje op om het project in de verf te zetten.

Bekijk in onderstaande video hoe verschillende bekende Belgen de tik-compositie oefenen en lees daarna verder: 

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zal vanavond ook zijn tik-kunsten tonen. Hij vindt het slotritueel de perfecte manier om het hectische jaar 2020 achter ons te laten: "Het was een vermoeiend jaar. 2020 was het jaar van het virus , 2021 zal dat van hoop zijn. Dit slotritueel doet me denken aan de witte lakens en het applaus voor de zorgsector tijdens de eerste lockdown. Het brengt hoop, maar het doet me ook beseffen dat een ritme aanhouden niet gemakkellijk is." (lacht)

CEO van Child Focus, Heidi De Pauw, hoopt dat 2021 vooral voor kinderen en jongeren beter wordt: "Ik heb erg wakker gelegen van alle kinderen die sinds de coronacrisis opgesloten zitten in een slechte thuissituatie. We hebben ook een enorme stijging van seksuele uitbuiting van kinderen via sociale media gezien. Dit slotmoment is een dankuwel voor de zorg in brede zin, en een schouderklop voor iedereen om door te zetten."

Zanger en acteur Niels Destadsbader maakte onderstaande interpretatie van het tiklied, want ook de cultuur- en evenementensector kreeg het al hard te verduren tijdens de coronapandemie. (Lees verder onder de video.)

Maar niet enkel bekende Belgen gaven de afgelopen weken het voorbeeld. Tal van woonzorgcentra, ziekenhuizen, voetbalploegen, scholen, brandweermannen en andere organisaties hebben filmpjes gedeeld waarop ze de tik-compositie inoefenen. Vanavond zullen alle tikstemmen verenigd worden in het nationale slotritueel.

Meest gelezen