Limburgse woonzorgcentra bereiden zich voor op coronavaccinatie

Ook de Limburgse woonzorgcentra bereiden zich voor op de vaccinaties tegen het coronavirus. Bewoners of hun familie moeten daarvoor toestemming geven. Daarom krijgen ze nu informatie en de vraag om hun goedkeuring te geven.

Heel wat woonzorgcentra wachten nog op de concrete data voor de vaccinaties. In tussentijd wordt er alles aan gedaan om zowel de bewoners als het personeel te informeren en hen te motiveren om mee in het vaccinatieprogramma te stappen. In woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt komt een arts de bewoners volgende week wat uitleg geven over het vaccin. Maar om het vaccin toegediend te krijgen, moeten de bewoners wel eerst toestemming geven.

"Het vaccin nemen is een vrije keuze. Daarom moeten mensen ook toestemming geven en zeggen dat ze het vaccin willen", legt Kristof Vervloesem van Katharinadal in Hasselt uit. "Wij doen dat door de mensen zelf eerst goed te informeren over het vaccin en hun expliciete toestemming te vragen. Als mensen zelf hun toestemming niet meer kunnen geven, omdat ze bijvoorbeeld dement zijn, is er toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger. Dat is ofwel iemand van de familie, ofwel een volmachtdrager."

Het vaccin nemen is een vrije keuze. Daarom moeten mensen toestemming geven

Kristof Vervloesem van wzc Katharinadal

Ook woonzorgcentrum De Visserij in Diepenbeek bereidt zich voor op de vaccinaties. Bewoners die geen vaccin willen, moeten dat tegen 31 december laten weten. Maar ook wie wel gevaccineerd wil worden, moet zijn toestemming geven. De eerste vaccinatie van bewoners in De Visserij zal in principe in januari gebeuren, de tweede vaccinatie is voor drie weken daarna gepland. Het personeel komt pas later aan de beurt. 

Meest gelezen