Jasper Jacobs/Belga

Liveblog - Jos Hermans (96) is eerste Vlaming die gevaccineerd is: "Precies een engeltje dat op mijn tong pist"   

Omstreeks 11 uur zijn de eerste Belgen gevaccineerd, onder hen de 96-jarige Jos Hermans in Puurs. Intussen blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land dalen, net als het aantal ziekenhuisopnames. Elke dag worden er gemiddeld 2.171 nieuwe besmettingen geregistreerd en elke dag belanden gemiddeld 160 covidpatiënten in het ziekenhuis. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

“Op kerstdag nieuw kantelpunt bereikt: alle cijfers in dalende lijn”

Op de corona-persconferentie van het Crisiscentrum kwam viroloog Steven Van Gucht met een blijde boodschap: “Op kerstdag hebben we een nieuw kantelpunt bereikt in de epidemie en zijn alle cijfers opnieuw in dalende lijn beginnen te gaan. Mogelijk zien we momenteel reeds een eerste gunstig effect van de kerstvakantie.”

Mogelijk zien we momenteel reeds een eerste gunstig effect van de kerstvakantie
Viroloog Steven Van Gucht

We moeten de goede cijfers wel met de “nodige voorzichtigheid” benaderen, aldus Van Gucht. “Het is mogelijk dat mensen zich met de feestdagen minder snel laten testen. En het mogelijk nadelig effect van familiebijeenkomsten zullen we pas in januari echt kunnen opmerken”.

Hoe dan ook blijft het percentage aan positieve coronatesten licht dalen, ondanks het feit dat er minder testen zijn uitgevoerd. “Dat is een gunstig teken”, zei viroloog Steven Van Gucht. “Ook de nieuwe ziekenhuisopnames blijven dalen. Dit toont ons aan dat de daling die we opmerking in het aantal positieve testen voor een stuk een reële daling is. Aan dit tempo kunnen we in principe tegen midden februari onder de kaap van de 75 opnames per dag uitkomen.”

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum:

Eerste vaccins in België zijn een feit

In woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands heeft bewoner Jos Hermans als eerste Vlaming het coronavaccin van Pfizer/BioNtech gekregen. Jos doorstond de prik zonder problemen. "Ik ben 96. Ik heb al veel doorstaan. Laat maar komen", zei Jos enthousiast net voor de toediening van het vaccin. 

Jos kreeg luid applaus na afloop, gevolgd door een boeket bloemen en een vaccinatiekaart als bewijs. Over 21 dagen krijgt hij de tweede dosis van het Pfizervaccin.

Ook in woonzorgcentra in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) en Bergen (Wallonië) werden er om 11 uur mensen gevaccineerd. De ontdooide vaccins vertrokken om 8.40 uur vanuit het UZ in Leuven naar drie uitgekozen woonzorgcentra.

BEKIJK hier hoe Jos Hermans het vaccin ontvangt:

Videospeler inladen...

82 van de 100 bewoners besmet in woonzorgcentrum in Jette

In het woonzorgcentrum Warlandis in de Brusselse gemeente Jette zijn 82 van de 100 bewoners besmet met het coronavirus. Dat meldden Bruzz en de RTBF en de directie van het woonzorgcentrum bevestigt dat. 

De eerste positieve gevallen met COVID-19 werden op 9 december vastgesteld. Intussen zijn 82 van de 100 bewoners positief getest. Zes mensen zijn al overleden, zes anderen liggen in het ziekenhuis en twee bewoners die opgenomen waren in het ziekenhuis zijn intussen teruggekeerd.

Ook heel wat personeelsleden hebben intussen positief getest. De bewoners worden zo goed als mogelijk afgezonderd in hun kamers.

Zuid-Afrika scherpt coronamaatregelen weer aan

In Zuid-Afrika is de verkoop van alcohol voortaan verboden en is het dragen van een mondmasker vanaf nu overal verplicht. De avondklok wordt vervroegd van 23 uur naar 21 uur. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa vanavond bekendgemaakt. 

Enkele uren eerder had het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld dat Zuid-Afrika als eerste land op het Afrikaanse continent de kaap van 1 miljoen coronagevallen heeft overschreden.

We zijn niet genoeg op onze hoede geweest en betalen daarvoor nu de prijs

Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa

De nieuwe maatregelen komen er naar aanleiding van de snelheid waarmee het aantal besmettingen de hoogte inschiet, zegt Ramaphosa. Hij hekelt dat velen land hun waakzaamheid hebben laten zakken, vooral gedurende de feestperiode. "We zijn niet genoeg op onze hoede geweest en betalen daarvoor nu de prijs", zei hij.

Alle massabijeenkomsten - zowel binnen als buiten - zijn gedurende twee weken verboden. Voor begrafenissen geldt een beperking van vijftig aanwezigen.

Tot minstens 15 januari mag er ook geen alcohol meer worden verkocht. Zo hopen de autoriteiten het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van verkeersongevallen en gewelddaden, in de hand gewerkt door alcoholmisbruik, terugdringen. Alcohol zorgt voor "risicogedrag" en verhoogt het aantal opnames op de spoeddiensten, waar men momenteel wel wat beters te doen heeft, aldus de president.

Ramaphosa waarschuwt dat de piek van de tweede coronagolf nog niet is bereikt en dat de zorgverleners uitgeput zijn. 

Familielid gevaccineerde vrouw en personeel woonzorgcentrum Bergen benaderd door anti-vaxxers

De kleinzoon van de 102-jarige vrouw in Bergen die als eerste Waalse is gevaccineerd, is benaderd door anti-vaxxers. Dat vertelt de man aan de Franstalige omroep RTBF. Zo kreeg hij de vraag hoeveel hij had ontvangen om zijn oma als proefkonijn te laten gebruiken. 

"Via de sociale media ben ik onder druk gezet", vertelt hij. "Ik kreeg van alles te lezen: dat het onaanvaardbaar is dat oudere mensen worden gevaccineerd, dat het een verspilling is, ..."

" Leden van ons personeel zijn benaderd op de sociale media door familieleden of vrienden om hen aan te zetten zich niet te laten vaccineren", vertelt een verpleegkundige. De aangehaalde argumenten: de bijwerkingen zijn niet bekend en je riskeert eraan te sterven. "Het kan dat je ongerust bent, maar ik denk niet dat dit vaccin ons levenseinde dichterbij brengt", zegt de man. "Integendeel."

Videospeler inladen...

Hoge Venen ook vandaag onder de voet gelopen

Binnenlandse toeristen, voornamelijk uit Vlaanderen, zijn ook vandaag in groten getale naar het oosten van het land gereisd, nu wandelingen een van de weinige vormen van toegestane uitstapjes blijken. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld.

"We werden geconfronteerd met een enorme toestroom van toeristen", bevestigt burgemeester Daniel Stoffels (MR) van Waimes, die het gebrek aan beleefdheid van sommigen betreurt. 

We vragen mensen om verantwoordelijk te zijn

Burgemeester Daniel Stoffels (MR) van Waimes

"Wandelingen zijn de enige mogelijkheden voor ontspanning buitenshuis. Mensen kunnen niet meer met hun kinderen naar de film, en wie meestal op skivakantie gaat, kan dat nu niet doen", zegt Stoffels nog. "Ik begrijp de situatie, maar we vragen mensen om verantwoordelijk te zijn, uitgerust te zijn met winterbanden, toegangs- en parkeerverboden te respecteren, maar ook onze natuur te beschermen door op de wandelpaden te blijven en hun afval niet in de natuur achter te laten."

Ook vandaag is de politie meerdere keren tussenbeide gekomen om het verkeer te regelen en op te treden tegen onregelmatig parkeren. 

Vandaag 288 mensen gevaccineerd in ons land

In totaal zijn vandaag 288 landgenoten in woonzorgcentra gevaccineerd tegen het coronavirus.Dat blijkt uit cijfers die het coronacommissariaat heeft bekendgemaakt. Het gaat om 110 mensen in Puurs-Sint-Amands, 70 in Brussel en 108 in Bergen. Het gaat zowel over bewoners als personeel, maar wel vooral over bewoners. 

Veel musea en zwembaden raken volgeboekt

Er zijn weinig alternatieven als het over georganiseerde activiteiten buitenshuis gaat. De reservaties lopen dan ook erg vlot binnen. Dat merken ze in het Speelgoedmuseum in Mechelen, en ook de zwembaden zijn hier en daar volgeboekt.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Komende weken krijgt ons land 87.000 vaccins per week geleverd

De vaccinatiecampagne in ons land is goed begonnen. Dat zegt professor Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce vaccinatiestrategie. Morgen wordt alles nog eens in detail geëvalueerd en wordt ook de registratie van de vaccins nog eens getest.

Voor de komende weken verwacht Ramaekers dat producent Pfizer-BioNTech zo'n 87.000 dosissen op weekbasis zal leveren. Eens de andere vaccins officieel goedgekeurd zijn, zal dat aantal verder oplopen.

Bekijk hieronder het gesprek met Dirk Ramaekers in "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

Waarom het wél zinvol is om ouderen eerst te vaccineren

Dat de 96-jarige Jos Hermans als eerste wordt gevaccineerd vindt niet iedereen een goede zaak. Sommige wetenschappers vinden dat de actieve bevolking voorrang moet krijgen omdat die het coronavirus meer verspreidt, en op de sociale media wordt veel minder fijne kritiek gespuid. Gerontologe Veerle Baert van de Arteveldehogeschool vindt dat betreurenswaardig.

Lees hieronder het artikel:

Premie voor zorgpersoneel krimpt tot minder dan helft na belastingen, expert: "Hoge belastingdruk is bittere realiteit"

Om de inspanningen van het zorgpersoneel het voorbije jaar te belonen had de regering een eindejaarscadeau voorzien: 985 euro bruto dus. Intussen zijn de meeste premies gestort, maar na de sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing blijft minder dan de helft van de brutopremie over. Ontnuchterend en weinig aanmoedigend volgens belastingexpert en VUB-professor Michel Maus: "Duidelijk dat de belastingdruk in ons land niet goed is voor de bloeddruk." 

Lees hier meer: 

Van Jos tot Efstathia en Svein: in Europa is vaccinatiecampagne begonnen, maar er zijn wel opvallende verschillen

Op Nederland en Ierland na is overal in de Europese Unie de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus officieel begonnen. En opvallend: er lijkt een lijn recht door Europa te lopen. De meeste landen in West-Europa kiezen ervoor om eerst de bewoners van de woonzorgcentra in te enten. De meeste Oost-Europese landen zetten het zorgpersoneel voorop in hun vaccinatiestrategie.

Lees meer in het onderstaande artikel: 

Babyboom op komst in 2021: "Het wordt druk op materniteiten"

De coronacrisis zal in 2021 leiden tot een echte babyboom. Dat zegt Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Gynaecologenvereniging, in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "In het Anwerpse Sint-Augustinusziekenhuis verwachten we in 2021 tot 500 geboortes meer dan dit jaar", zegt Van Wiemeersch.

imago images/photothek

Volgens de gynaecoloog gaat een crisis niet automatisch gepaard met extra bevallingen. "We hebben recent nog een economische crisis gekend en de terreuraanslagen, en die hadden geen gevolgen voor het aantal zwangerschappen. Maar de coronacrisis heeft wel invloed gehad, we zien een enorme toename van het aantal zwangere buikjes bij de gynaecologen", klinkt het.

Het blijft uiteraard koffiedik kijken of er meer kinderen verwekt werden als gevolg van de coronacrisis. "Ik was er uiteraard niet bij", lacht Van Wiemeersch. De gynaecoloog benadrukt wel dat door de coronamaatregelen ons sociaal leven stevig door elkaar werd geschud en dat we vaker alleen thuis zijn met onze partner, wat mogelijk het toenemend aantal zwangerschappen verklaart.

Meer bevallingen betekent natuurlijk ook extra werkdruk voor de materniteiten. Volgens Van Wiemeersch is er op dit moment al op verschillende plaatsen overleg om in 2021 meer vroedvrouwen en verpleegkundigen in te zetten. Ook wordt er gekeken of bepaalde vrouwen niet vroeger naar huis kunnen na de bevalling. "Daarover is allemaal nog niets beslist, maar we moeten anticiperen op de toenemende drukte", aldus Van Wiemeersch.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

8 Duitse zorgverleners krijgen per ongeluk overdosis vaccin

Acht medewerkers van een woonzorgcentrum in Stralsund, een stad in het noorden van Duitsland, hebben per ongeluk een overdosis van het Pfizer-BioNTech vaccin gekregen. Dat melden de plaatselijke autoriteiten.

Het gaat om zeven vrouwen en één man, allemaal tussen de 38 en de 54 jaar oud. Als zorgverleners stonden ze in Duitsland vooraan in de rij om een vaccin te ontvangen. Maar toen ze aan de beurt kwamen, kregen ze per ongeluk vijf dosissen in plaats van één. De betrokkenen zijn meteen op de hoogte gebracht van de fout. Vier van hen werden ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis en vertonen grieperige symptomen. De vier anderen gingen naar huis. 

"Ik betreur dit incident ten zeerste," klinkt het bij regionale bestuurder Stefan Kerth. Hij verzekert het gaat om geïsoleerde gevallen, als gevolg van een menselijke fout. "Ik hoop dat er bij betrokkenen geen ernstige bijwerkingen optreden."

Ik hoop dat er bij betrokkenen geen ernstige bijwerkingen optreden

Regionale bestuurder Stefan Kerth

Het vaccin van Pfizer-BioNTech is beschikbaar in een klein flesje. De inhoud van zo'n flesje moet verdund worden en dan bevat het voldoende vaccin voor minstens vijf dosissen. De betrokken zorgverleners kregen de inhoud van het flesje in één keer volledig toegediend. Het is onduidelijk hoe gevaarlijk een overdosis van het Pfizer-BioNTech vaccin is. Volgens het Duitse BioNTech zijn er in de eerste fasen van de ontwikkeling van het vaccin grotere dosissen toegediend aan proefpersonen en leverde dat geen problemen op. 

Fake news over vaccinaties: wij ontmaskeren het voor u

Vandaag ontving Jos Hermans als eerste Vlaming een coronavaccinatie. Niet alleen bij ons wordt die eerste inenting sterk gemediatiseerd. Wereldwijd is dat het geval. Die stroom aan videobeelden en foto’s leverde meteen ook brandstof voor vaccintwijfelaars wereldwijd. Maar wat is er aan van hun claims?

Lees meer in het artikel.

Meest gelezen