Lin Qi overleed op 39-jarige leeftijd

Chinese miljonair en ontwikkelaar videospel Game of Thrones sterft "na gif in zijn pu-erh thee"

De Chinese videogame-magnaat en miljonair Lin Qi (39) is gestorven na vergiftiging. Dat zegt de politie van Shanghai. Lin Qi overleed op 25 december, na een kort verblijf in het ziekenhuis. Hij is vooral bekend als ontwikkelaar van het videospel Game of Thrones: Winter is Coming. Lin werkte ook samen met de producers van de HBO-reeks Game of Thrones aan een nieuwe Netflix-reeks. 

Lin Qi was de oprichter en topman van het Chinese bedrijf Yoozoo. Vorige week donderdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand zou toen nog stabiel geweest zijn, maar een dag later, op 25 december, overleed Lin in het ziekenhuis. Hij was 39. Verschillende werknemers en ex-werknemers van Yoozoo kwamen op Kerstdag samen om te rouwen.

Collega als hoofdverdachte

Volgens de politie van Shangai zou vergiftiging de doodsoorzaak zijn. Een collega van Lin, Xu, is de hoofdverdachte. Het motief van de mogelijke dader blijft voorlopig nog onduidelijk. Volgens lokale media zou Lin vergiftigd zijn door gif in zijn pu-erh thee, een van de oudste theesoorten ter wereld. 

Lin Qi was een succesvol zakenman in de Chinese gamingindustrie. In 2009 richtte hij het videogamebedrijf Yoozoo op, dat vooral online computerspellen ontwikkelt. Yoozoo is het meest bekend door de videogame Game of Thrones: Winter is Coming, de spelvariant op de populaire en gelijknamige HBO-reeks. Het vermogen van Lin is geschat op meer dan 1 miljard euro volgens de Hurun China Rich List. 

Samenwerking met producers GOT

Lin Qi maakte ook zijn intrede in de wereld van de filmproductie. Met Yoozoo Pictures wilde hij een verfilming maken van de populaire Chinese sci-fi roman The Three Body Problem, maar het project werd nooit afgemaakt. 

De Amerikaanse streaming-gigant Netflix kocht intussen de rechten om het boek te verfilmen. De Netflix Original serie moet het nieuwe prestigeproject worden van de producers van Game of Thrones David Benioff en D.B. Weiss. Lin werkte als mede-producer voor de reeks samen met het succesduo.

David Benioff en D.B. Weiss op de Emmy Awards (2019)
2019 Invision

Na het overlijden van Lin schreef Yoozoo een emotioneel statement op Weibo, de Chinese blog die het best te vergelijken is met Twitter. "Vaarwel jeugd", klonk het. "We zullen samen zijn, we zullen goedhartig blijven, we zullen blijven geloven in goedheid en blijven vechten tegen alles wat slecht is."

Meest gelezen