AFP or licensors

Russisch ministerie stelt opposant Navalny ultimatum : terugkeren of gevangenisstraf uitzitten

"Meld u ten laatste dinsdagochtend in Moskou.  Als u later komt, zal u de rest van uw gevangenisstraf moeten uitzitten." Deze boodschap kreeg Aleksej Navalny vanochtend in zijn postbus.  De Russische oppositieleider lacht het Russische ultimatum weg.

Navalny werd op 20 september uit het Berlijns ziekenhuis ontslagen waar hij verbleef nadat hij het slachtoffer was geworden van een aanval met het zenuwgas novichok. Op 12 oktober werd hij door de dokters als "genezen" beschouwd. Sindsdien verblijft hij in het buitenland (waar precies is niet duidelijk, wellicht nog steeds in Duitsland.)

Volgens het westen staat het vast dat Navalny werd vergiftigd door één of meerdere Russische geheime agenten.  Een stelling die de Russische president Poetin "belachelijk" noemt.   

Het Russische ministerie van Justitie eist nu dat Navalny zich ten laatste morgenochtend meldt bij het gevangeniswezen. Dat heeft te maken met een eerdere veroordeling (wegens diefstal).  Na een gevangenisstraf werd Navalny vrijgelaten onder voorwaarden.  Door in het buitenland te verblijven zou hij die voorwaarden schenden.

Volgens Navalny en zijn omgeving zit president Poetin achter het ultimatum.  Het Kremlin ontkent en zegt dat elke Rus welkom blijft in Rusland.  In elk geval, Navalny zal morgen niet aan de Moskouse gevangenisdeur kloppen. 

Navalny en zijn medestanders hebben  na zijn vergiftiging gesteld dat president Poetin zelf het bevel had gegeven voor de aanslag.  Op een grote persconferentie vorige week liet Poetin zich nog smalend uit over de Russische oppositieleider.  "Waarom zou ik me bezighouden met zo'n onbenullige zaak", verklaarde hij. "En trouwens, mijn agenten zijn geen sukkelaars.  Als ik ze echt die opdracht zou gegeven hebben, dan zouden ze efficiënter zijn opgetreden."  Poetin gaf wel toe dat Russische geheime agenten Navalny in de gaten hielden, omdat Navalny geheime informatie aan het westen zou geven.

Meest gelezen