Saudische vrouwenrechtenactiviste krijgt meer dan 5 jaar cel, "zeer verontrustend" volgens VN

Een Saudi-Arabische antiterrorismerechtbank heeft de vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en acht maanden. Dat melden de Saudische media. Al-Hathloul is vooral bekend door haar strijd voor het recht op autorijden voor vrouwen. De VN-Mensenrechtenraad noemt haar veroordeling "zeer verontrustend" en vraagt een vervroegde vrijlating. Ook Frankrijk vraagt een "snelle vrijlating".

Loujain al-Hathloul , een van Saudi-Arabië's meest prominente vrouwenrechtenactivisten is veroordeeld tot 5 jaar en acht maanden cel. Dat melden lokale media en haar zus Lina. Loujain al-Hathloul werd in mei 2018 samen met andere activistes opgepakt en verblijft sindsdien in de gevangenis. 

Vandaag volgde de veroordeling. Al-Hathloul werd schuldig bevonden aan "verschillende inbreuken op de antiterrorismewet", zo meldt de digitale krant Sabq. Volgens de nieuwssite Al-Arabiya verweet de rechter haar onder meer dat ze de openbare orde wilde verstoren door "te proberen een buitenlandse agenda uit te voeren binnen het koninkrijk."

De rechter beklemtoonde in zijn vonnis dat Al-Hathloul de feiten heeft toegegeven. Ze zou "vrijwillig" en "zonder dwang" tot bekentenissen zijn overgegaan, zo klonk het. Maar eerder kwam al aan het licht dat Al-Hathloul in de gevangenis gefolterd en seksueel misbruikt werd. Tijdens de eerste drie maanden van haar opsluiting kreeg ze geen toegang tot een advocaat. 

Omdat ze het grootste deel van de resterende straf in voorhechtenis heeft uitgezeten, kende de rechter een opschorting van de straf toe voor twee jaar en tien maanden. Ook de maanden die ze sinds mei 2018 in de gevangenis doorbracht tellen mee. Al-Hathloul zou zo al in maart 2021 voorwaardelijk vrijgelaten kunnen worden. De opschorting van de straf kan ingetrokken worden als ze de komende drie jaar nieuwe strafbare daden pleegt.

Al-Hathloul heeft nu dertig dagen tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

VN vraagt vervroegde vrijlating

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties noemt haar veroordeling "zeer verontrustend" en vraagt met aandrang om Al-Hathloul vervroegd vrij te laten. "Ze zit al twee jaar en half jaar willekeurig opgesloten", klinkt het via Twitter. Amnesty International en andere internationale organisaties protesteren eveneens al langer tegen de opsluiting van Al-Hathloul.

Ook Frankrijk vraagt een "snelle vrijlating", zo klinkt het bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zoals we dat nu al vele malen publiekelijk uitgesproken hebben."

Loujains zus Lina al-Hathloul neemt het voortouw in de strijd tegen de veroordeling van Loujain. Via Twitter deelt ze massaal berichten met de hashtag #freeloujain.

Lina al-Hathloul (tweede van rechts) op een evenement van Pen America.
2019 Invision

Meer vrouwenrechten op komst?

Samen met andere activistes werd ze in mei 2018 gearresteerd, onder meer omdat ze contacten zouden hebben met organisaties die vijandig stonden tegenover Saudi-Arabië.  Al-Hathloul is vooral bekend door een video waarin ze zelf met de auto reed. Dat was verboden voor vrouwen in Saudi-Arabië. Een maand na haar arrestatie werd het verbod opgeheven.

Al-Hathloul streed ook tegen het systeem van mannelijke voogdij in het land. Volgens dat systeem konden vrouwen niet reizen zonder goedkeuring van een man en konden ze hun sociaal statuut niet zelf aanpassen. Een vrouw kon bijvoorbeeld bij een geboorte haar kind niet zelf inschrijven en kon ook een echtscheiding niet laten erkennen. In augustus 2019 kwam er een einde aan het voogdij-systeem.

De hervormingen vonden plaats onder koning Salman, maar het zou de kroonprins zijn die de drijvende kracht is achter de hervormingen. Toch blijft het nog een vraagteken hoever Saudi-Arabië zal gaan met zijn moderniseringsgolf. Zal die beperkt blijven tot hervormingen in de economie en het sociale leven? Of krijgt vrijheid van meningsuiting en politiek activisme de komende jaren toch ook een plaats in het land?

Loujain al-Hathloul

Meest gelezen