Sinds tweede coronagolf kampen meer mensen met eetstoornissen: "Wachtlijsten van 3 maanden voor psychologische hulp"

Sinds de tweede coronalockdown kampen nog meer mensen met een eetstoornis. Het kan gaan om anorexia nervosa, boulimie of emo-eten. Er zijn wachtlijsten van 3 maanden voor wie zich wil laten opnemen voor psychologische hulp. Acute- en ambulante hulp kunnen momenteel wel. Maar voor een echte therapeutische behandeling komen de mensen op een wachtlijst terecht. 

De tweede coronagolf zorgt ervoor dat meer mensen met eetstoornissen te maken krijgen: anorexia, boulemie of emo-eten. Daardoor gaan heel wat mensen ook op zoek naar professionele psychologische hulp. "Momenteel is er hulp mogelijk, maar wel ambulant. We hebben in Oost-Vlaanden een goed netwerk aan ambulante hulp," legt An Vandeputte van het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen uit. "De hulpverleners zitten verspreid in Gent, de regio Aalst en er is ook een goede vertegenwoordiging in de regio Eeklo."

De behandelingsplaatsen in de psychiatrische units zijn momenteel allemaal ingevuld

An Vandeputte, Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen

Ambulante hulp is dus geen probleem. Als het om residentiële hulp gaat, om eventueel een behandeling op te starten of opgenomen te worden, is er momenteel wel een probleem. Sinds de tweede coronagolf komen er veel vragen van de pediatrische afdelingen. "Om die op te vangen hebben we op die afdelingen een versneld bijscholingsaanbod gegeven zodat de teams die daar vragen krijgen, ook het nodige kunnen doen," legt Vandeputte uit. Als er een acuut lichamelijk probleem is, lost het Kenniscentrum het dan als volgt op: ze zorgen ervoor dat de pediatrische afdeling ondersteund wordt door iemand van de psychiatrische unit. En die werken dan samen met een gespecialiseerde ambulante therapeut. Op die manier wordt de accute zorg gegarandeerd. 

"Het grote probleem blijft wel de verdere opvolging. Op dit ogenblik zijn de gespecialiseerde behandelingsplaatsen in de psychiatrische units ingevuld en moeten patiënten 3 maanden wachten. Maar als iemand met een escalerend probleem aanklopt, zoeken we altijd naar een oplossing in de zorg," besluit An Vandeputte.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal": 

kasto80

Meest gelezen