Videospeler inladen...

Verontwaardiging over fietser die kind opzij duwt: "Niet representatief voor meerderheid fietsers"

Dat kerst niet altijd synoniem is met vrede, bleek afgelopen vrijdag in de buurt van de Baraque Michel, in de Hoge Venen. Een fietser gaf een kniestoot aan een vijfjarig kind dat hem hinderde. Het kind viel, maar bleef ongedeerd. Op de sociale media was veel verontwaardiging, de politie verspreidde een opsporingsbericht en de man heeft zichzelf intussen aangegeven. Meervoudig kampioen mountainbike Filip Meirhaeghe vindt zijn manier van handelen echt niet kunnen.

"Ik vind dat dit niet kan", zegt Filip Meirhaeghe in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Volgens mij moest die man zijn trein niet halen." Volgens Meirhaeghe had de fietser moeten stoppen en het kind traag passeren. Op de beelden is volgens hem duidelijk te zien dat de man "een bewuste beweging" heeft gemaakt, waardoor het kind ten val kwam. 

Volgens mij moest die man zijn trein niet halen

Mountainbiker Filip Meirhaeghe

"Er moet gewoon respect zijn voor elkaar", vindt Meirhaeghe. Het gedrag van de fietser noemt hij "niet representatief voor 95 procent van  de fietsers".

"Ik ben peter van een actie die uitgaat van de provincie Oost-Vlaanderen", geeft Filip Meirhaeghe nog mee. Die actie heet "Ik MTB Wijs". Wie het charter ervan ondertekent verbindt zich ertoe op de bewegwijzerde paden te blijven, geen afval achter te laten, hoffelijk te blijven en rekening te houden met mederecreanten (ruiters, mensen met kinderen, mensen met een hond, ...). "Assertief, maar niet agressief", luidt de boodschap.

De fietser zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Dat bevestigt openbaar aanklager Vanessa Clérin. Hij zal moeten terechtstaan voor opzettelijke slagen en verwondingen aan een minderjarige. De verdachte komt uit de regio Verviers en houdt vol dat hij er zich niet bewust van was dat hij het meisje heeft aangereden. "Na de getuigenis van de vader van de familie en de analyse van de video, meent het parket dat het gaat om slagen en verwondingen. Op die feiten staat een straf tot een jaar gevangenis", zegt Clérin nog.

Beluister hieronder het gesprek met Filip Meirhaeghe.

Bekijk hieronder het fragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen