Vogelopvangcentrum Merelbeke krijgt volgend jaar extra subsidies van Aalst en Merelbeke: "Meer dan welkom en noodzakelijk"

Het Vogelopvangcentrum (VOC) in Merelbeke heeft een zwaar jaar achter de rug. Er werden 15% meer wilde en zieke dieren binnengebracht én het centrum werkte nog nooit zo intensief mee aan onderzoek. Het VOC is daarom op zoek naar extra middelen en krijgt die volgend jaar nu ook van de gemeente Merelbeke en de stad Aalst. 

De stijging van het aantal dieren dat ze bij het VOC moesten opvangen, speelde vooral in de maand mei en in de zomer. "In de maand mei hadden we 1.500 dieren om te verzorgen, terwijl er dat vorig jaar in mei nog geen 1.000 waren. Dat is dus een stijging met 50% voor mei," verduidelijkt verantwoordelijke Nick De Meulemeester, "We zitten dan met perioden dat jonge diertjes om het half uur moeten eten en papflesjes moeten krijgen. Het was een overrompeling. We hebben dan ook tijdelijk de focus op wilde dieren gelegd en tamme dieren voor 3 maanden geweigerd omdat het te druk was." Gelukkig compenseerde het wegvallen van rondleidingen en extra vrijlligers die kwamen helpen, de hogere werklast een beetje. "Vervolgens hadden we in de zomerperiode 10% meer wilde dieren. Als we het over het hele jaar bekijken zitten we toch aan 14 à 15% meer wilde dieren die we opgevangen hebben."  

Extra werk door covidonderzoek

Naast het extra werk voor de opvang en verzorging van de dieren, kwam er voor de mensen van het VOC nog een extra taak bij. Nick De Meulemeester: "Elk jaar helpen we mee aan wetenschappelijk onderzoek naar virussen, maar nog nooit hebben ze zo intensief meegewerkt dan dit jaar. Vooral bij onderzoek naar corona bij wilde dieren. Verschillende dieren mochten we niet loslaten zolang ze niet vrij waren van covid. Ik denk maar aan vossen, marters en vleermuizen."   

We zijn heel blij met de extra subsidies van Merelbeke en Aalst

Nick De Meulemeester, verantwoordelijke VOC Merelbeke

Het is duidelijk een zwaar jaar geweest voor het Vogelopvangcentrum en sommige steden en gemeenten hebben dat begrepen. "De gemeente Merelbeke heeft beslist onze subsidie te verviervoudigen. Ook met de stad Aalst is de subsidie rond. Wetteren, en ook nog andere gemeenten zijn aan het bekijken of er een subsidie kan komen. En daar zijn we heel blij mee," legt Nick uit. Sommige steden en gemeenten geven geen geld aan het VOC omdat ze al overeenkomsten hebben met hun eigen dierenasiel voor de opvang van katten en honden. Nick De Meulemeester vindt dat jammer: "Daar gaat het meestal om 2 soorten dieren, wij doen eigenlijk al de rest. Ze komen dan bij ons terecht, en wij werken ook niet alleen in Merelbeke natuurlijk, maar tot 30 km rond Gent." Momenteel focust het VOC niet verder op gericht geld inzamelen: "Zolang we niet weten hoe en waar we kunnen uitbreiden of verhuizen, kunnen we weinig doen. We wachten daar op de gemeente of de provincie die een knoop doorhakken," besluit De Meulemeester.   

kasto80

Meest gelezen